Contrabanda cu tigarete a accelerat puternic in iulie, ajugand la 17% din totalul pietei, comparativ cu 16,1% in mai si aproximativ 14% la sfarsitul anului trecut, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

"Este vorba despre o crestere (...) de aproape un punct procentual, comparativ cu luna mai, cea mai importanta inregistrata in perioada ianuarie - iulie 2014. Datele companiei de cercetare Novel arata de altfel si alte recorduri in ce priveste piata neagra: cel mai ridicat nivel din martie 2011 si o crestere continua timp de mai mult de o jumatate de an. Toate acestea in conditiile in care autoritatile competente au depus eforturi sustinute pentru combaterea comertului ilegal cu tigarete. Este evident, asadar, ca pentru reducerea pietei negre institutiile statului trebuie sa actioneze concertat si coerent, iar factorii de decizie sa ia in calcul consecintele pe termen mediu si lung ale unor politici fiscale gandite pe termen scurt", a declarat Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs al producatorului BAT Romania, informeaza Mediafax.

El arata ca indexarea artificiala a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei si majorarea anuala din aprilie au determinat cresterea diferentei de pret dintre produsele legale si cele de pe piata neagra. Totodata, aceasta majorare de aproape un punct procentual inseamna circa 30 milioane de euro pierderi anualizate la bugetul de stat, suma la care se adauga resursele suplimentare pe care autoritatile trebuie sa le aloce pentru combaterea contrabandei.

Veniturile la bugetul de stat provenite din acciza la produsele din tutun s-au erodat constant.

"Piata neagra se amplifica intr-un ritm nemaintalnit in ultimii ani. Impactul ni se pare cu atat mai semnificativ cu cat de la inceputul anului si pana acum veniturile la bugetul de stat provenite din acciza la produsele din tutun s-au erodat constant. Accizele platite de industria tutunului reprezentau peste 40% din totalul veniturilor din acccize la buget in 2013. Consideram ca este momentul ca eforturile autoritatilor de pana acum sa fie incadrate intr-o strategie pe termen mediu armonizata cu prevederi fiscale corespunzatoare, precum si cu obiective clare pentru reducerea comertului ilicit cu tigarete", a aratat Sorana Mantho, director corporate affairs al Philip Morris Romania si Bulgaria.

La randul sau Gilda Lazar, director corporate affairs & communications al JTI Romania, Moldova si Bulgaria, spune ca rezultatele studiului Novel confirma avertismentele lansate de producatori inca de la finele anului trecut. "Ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrara a cursului de schimb la care se plateste acciza, nu a adus bani mai multi, ci pierderi la bugetul de stat. Si aceasta, intr-un an electoral. Dat fiind ritmul accelerat de crestere a pietei negre, autoritatile competente in combaterea contrabandei sunt nevoite sa depuna eforturi suplimentare, pentru reducerea comertului ilegal cu tigarete, eforturi sprijinite si de companiile de tutun", a mentionat Lazar.

Cele mai afectate zone: Vestul si Bucurestiul

Ea a aratat ca, in perioada mai - iulie, in urma unei campanii de constientizare desfasurata de autoritati si companie in sase judete din nord-estul tarii, in aceasta regiune, de altfel cea mai afectata de piata neagra, s-a inregistrat o scadere importanta a pietei negre comparativ cu restul zonelor tarii, unde au fost notate cresteri. Potrivit Novel, regiunea Nord-Est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, desi a scazut in iulie cu 7,8 puncte procentuale, pana la 34%. Cresteri semnificative s-au inregistrat in Bucuresti (plus 3,1 p.p., pana la 15,8%) si in Vest (plus 3 p.p. pana la 26,1%).

"Din punct de vedere al provenientei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele «Cheap Whites» continua sa detina cea mai mare pondere din piata neagra, aflandu-se in crestere fata de luna mai (plus 11,2 p.p. pana la 50,6%.). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova continua sa detina ponderi importante (16,4%, respectiv 20,8%), desi se afla in scadere fata de luna mai", a precizat Marian Marcu, directorul Novel Research.

In opinia celor trei producatori de tutun, in vederea reducerii pietei negre este necesara, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, clarificarea situtiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora (piete, oboare, statii de metrou etc.).

Marii producatori de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilegal cu produse din tutun si sustin instituirea, din sumele alocate Romaniei ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in lupta impotriva contrabandei cu tigarete. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri