Sesizarile facute de locuitorii Capitalei privind cainii maidanezi au scazut de circa sapte ori din octombrie 2013, dupa ce Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) a demarat programul de gestionare a cainilor fara stapan, sustin reprezentantii institutiei.

Potrivit datelor furnizate de catre ASPA, daca in octombrie 2013 se inregistrau 2.796 de sesizari legate de maidanezi, in iulie 2014, numarul acestora a ajuns la 411. ASPA primeste solicitari privind incidente cu maidanezi de la locuitorii Capitalei la numarul 021 9844, in cadrul programului de gestionare a cainilor fara stapan, inceput in septembrie 2013.

Programul a fost demarat urmare a mortii lui Ionut Anghel, un baietel de patru ani care a fost sfasiat de maidanezi in zona Parcului Tei, si a modificarii legii privind cainii comunitari. Potrivit Legii nr. 258/2013, care modifica si completeaza OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, caini fara stapan adaposturile publice pot fi eutanasiati, prin decizie a autoritatii locale, daca nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare, subliniaza Mediafax.

Numarul cainilor adoptati, egal cu cel al cainilor eutanasiati

La sfarsitul lunii iunie, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind insa definitiva. Guvernul a constestat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aproximativ 34.000 de caini au fost capturati de pe strazile Capitalei, din septembrie 2013, din care 16.000 au fost eutanasiati, iar alti 16.000 au adoptati, a anuntat coordonatorul de proiect al ASPA, Razvan Bancescu, vineri intr-o conferinta de presa.

Acesta a explicat ca suspendarea normelor de aplicare a Legii cainilor fara stapan nu aduce atingere activitatii de eutanasiere. Astfel, aproximativ 8.000 de caini au fost eutanasiati dupa suspendarea normelor. Bancescu a mai spus ca pe strazile Capitalei se mai afla maxim 20.000 de caini fara stapan.

Totodata, in cadrul programului municipalitatii pentru sterilizarea cainilor cu stapan, au fost sterilizati 9.500 de caini, in contextul cresterii abandonului animalelor pe strazi. In prezent in adaposturile municipalitatii se afla aproximativ 2.000 de caini, adoptiile fiind in scadere.

Mai putin de 10 la suta din cainii capturati sunt in prezent adoptati, in conditiile in care, in perioada octombrie 2013 - ianuarie 2014, aproape 90% din numarul cainilor capturati erau adoptati. Bancescu a mai spus ca intre 600 si 700 de caini din cei 4.500 de caini adoptati in perioada octombrie 2013 - ianuarie 2014 au fost returnati pe motiv ca nu s-au adaptat conditiilor oferite de adoptatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri