Presupusa asasinare prin decapitare a celui de-al doilea jurnalist american, Steven Sotloff, a starnit valva, "dezgustare" si "consternare" in SUA.

Statele Unite s-au declarat marti "dezgustate" si "consternate" de presupusa asasinare prin decapitare a celui de-al doilea jurnalist american, Steven Sotloff, revendicata de catre gruparea Statul Islamic (SI) intr-o inregistrare video difuzata pe Internet si inca neautentificata, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Anterior, jihadisti din cadrul SI au revendicat in aceasta inregistrare video executarea prin decapitare a lui Steven Sotloff, in varsta de 31 de ani, un jurnalist american, potrivit Centrului american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE. Casa Alba si Departamentul de Stat au anuntat ca serviciile americane de informatii sunt pe cale sa "autentifice cat mai rapid posibil" acest document video. "Daca se dovedeste autentic, suntem consternati de asasinarea brutala a unui jurnalist american nevinovat si prezentam familiei si prietenilor lui cele mai sincere condoleante", afirma, citata intr-un comunicat, Bernadette Meehan, o purtatoare de cuvant a Consiliului pentru Securitate Nationala de la Casa Alba.

In cazul in care inregistrarea "video (a acestei crime) este autentica, vom fi dezgustati", a adaugat Jennifer Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, in conferinta de presa zilnica, dupa doua saptamani de la asasinarea de catre SI a reporterului american James Foley, care a avut efectul unui soc electric in Statele Unite. In aceasta noua inregistrare, intitulata "al doilea mesaj catre America", jurnalistul Steven Sotloff apare in genunchi, purtand o bluza de culoarea portocalie, alaturi de un barbat mascat, inarmat cu un cutit. Barbatul inarmat, imbracat in negru, condamna interventia Statelor Unite in Irak si duce cutitul la gatul jurnalistului. El prezinta apoi alt ostatic, un britanic, si ameninta ca-l va executa.

"Revin, Obama, si revin din cauza politicii voastre externe arogante fata de Statul Islamic", declara barbatul. SI a amenintat ca-l va ucide pe Steven Sotloff intr-o inregistrare video similara - in care insurgentii au filmat decapitarea lui James Foley - publicata pe Internet la 19 august.
Jihadistii afirmau in aceasta inregistrare ca Steven Sotloff va fi viitorul executat in cazul in care Statele Unite nu inceteaza bombardarea unor pozitii aflate sub controlul SI in Irak. Mama lui Steven Sotloff l-a implorat recent pe liderul jihadistilor, Abu Bakr al-Baghdadi, sa crute viata fiului ei. "Dumneavoastra, califule, puteti acorda o amnistie", implora ea. Dat disparut de 12 luni, Sotloff ar fi fost rapit pe 4 august 2013 la Alep, in Siria, in apropiere de frontiera cu Turcia. Acest fin cunoscator al Orientului Mijlociu scria de ani de zile despre lumea musulmana. Originar din Miami, in Florida (sud-est), absolvent al Universitatii Central Florida, el a lucrat ca freelancer pentru revista Time, saptamanalul american Christian Science Monitor, publicatia Foreign Policy, iar recent pentru ziarul The World Affairs.

Citeste si:
Casa Alba il contrazice pe Kerry: Suntem in razboi contra jihadistilor
Casa Alba declara negru pe...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
SUA refuza sa trimita trupe terestre impotriva SI