Elevii de gimnaziu si liceu se pot inscrie pana pe 30 septembrie in programe optionale de educatie antreprenoriala si de orientare profesionala. Programele sunt gratuite si sunt implementate in scoli de organizatia Junior Achievement (JA) Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale.

Programele vin in intampinarea cerintelor de pe piata muncii si pregatesc tinerii pentru realitatea economica, dezvoltandu-le abilitati si competente esentiale pentru cariera si pentru viata.

Programul de antreprenoriat familiarizeaza tinerii cu antreprenoriatul, ii pregatesc pentru realitatea economica si ii ajuta sa defineasca idei de afaceri, potentialii clienti si avantajele competitive. Elevii vor invata ce presupune antreprenoriatul, de la cum se concepe o afacere si ce calitati are un lider, pana la cum se aduce pe piata un produs sau un serviciu cerut de clienti si cum se administreaza un business pilot.

De asemenea, ei beneficiaza de sesiuni de webinarii si de mentorat de la antreprenori de succes si profesionisti din sectorul de business si au acces la burse si competitii la nivel national si european. O alta materie optionala pentru care profesorii pot opta este orientarea in cariera. Scopul acestui program este pregatirea si familiarizarea tinerilor cu avantajele continuarii studiilor, tipurile de domenii in care isi pot construi o cariera in functie de propriile abilitati, sistemul democratic si mecanismele economiei de piata.

Prin activitatile si proiectele practice, ei isi formeaza o imagine mai clara asupra pietei muncii, a cerintelor si dinamicii acesteia si isi dezvolta abilitati de comunicare, autoevaluare, prezentare si luare a deciziilor care pun baza unei cariere de succes.

Citeste si:
Schimbari: elevii NU vor avea nevoie de nota 5 pentru a intra la liceu
Admiterea in 2020: elevii NU...

Parintii pot solicita in scoli programele gratuite Junior Achievement pana la 30 septembrie. Potrivit studiilor de impact realizate la nivel european, absolventii programelor Junior Achievement au cu 25% mai multe sanse de a-si gasi un loc de munca si cu 50% mai multe sanse sa isi deschida propria afacere.

In Romania, programele Junior Achievement pot fi introduse la initiativa parintilor si profesorilor in programa scolara, sub forma de optional (curriculum la decizia scolii). Fiecare modul cuprinde manuale si materiale educationale pentru activitati individuale si lucru in echipa, precum si certificate de participare, toate fiind oferite gratuit elevilor si cadrelor didactice participante. Procedura de inscriere este disponibila pe www.jaromania.org/profesori.

Peste un sfert de milion de elevi romani din 500 de localitati urmeaza anual programele Junior Achievement, datorita parteneriatului cu Ministerul Educatiei Nationale si sustinerii financiare din partea comunitatii de afaceri. La nivel international, programele JA sunt prezente in 37 de tari din Europa si 121 din toata lumea.

Citeste si:
Francezul care a pariat pe Romania pentru productia de bere artizanala
Francezul care a pariat pe...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Tetik, BT: Trebuie sa gasim modalitati de a aduce diaspora inapoi