Daca la inceputul anului, liderii de business din Romania aveau asteptari majoritar pozitive in privinta cresterii afacerilor lor in 2014, dar distribuite mai ales intr-o zona prudenta, cu cat ne apropiem de sfarsitul anului asteptarile sufera corectii si incep sa se accentueze extremele: fie cresteri mai mari, pentru afacerile care au fructificat oportunitatile din piata, fie scaderi.

Conform studiului O noua viziune a cresterii, publicat marti de EY Romania, pe zona cu asteptari de scadere a veniturilor s-au situat 12% dintre respondenti, fata de doar 2% la editia precendenta a studiului, realizata la inceputul anului 2014. In acelasi timp, zona de crestere 1-5% a pierdut 19 puncte procentuale, acestea redistribuindu-se mai ales in zona de asteptari negative la aceasta editie a studiului. Studiul EY are la baza raspunsurile a 305 executivi de top si analizeaza perceptia acestora in privinta perspectivelor mediului de afaceri din Romania in 2014.

Raspunsurile au fost colectate in perioada 28 iulie ¬ 8 august 2014. Majoritatea respondentilor (51%) provin din companii cu cifre de afaceri mai mari de 50 de milioane EUR, iar 54% dintre acestia detin functia de CEO/Presedinte de companie.Oamenii de afaceri care au raspuns chestionarului EY asteapta intr-o masura mai mare decat la inceputul anului ca numarul angajatilor din compania lor sa creasca in 2014. Odata cu clarificarea directiei pietelor in care activeaza si a tendintei cererii, numarul celor care se asteptau la o stagnare a fortei de munca a scazut cu 15 puncte procentuale, de la 37% la 22%, puncte ce s-au distribuit mai ales in zona de crestere, pe palierele 1-5% si 5-10%.

La extrema pozitiva, 2% dintre angajatori se asteapta la o crestere de peste 30% a fortei de munca in propria companie.Sub presiunea liberalizarii pietei muncii din Uniunea Europeana, ca si a altor factori, cresterea salariilor a trecut din zona 1-5% in zone cu crestere mai mare. Astfel, daca la inceputul anului, 60% dintre respondenti considerau ca salariile vor inregistra rate de crestere intre 1-5% in 2014, la aceasta editie cei care au aceasta asteptare a scazut la 51%. Cele 9 puncte procentuale s-au distribuit dupa cum urmeaza: 4 puncte in zona 5-10% (ajungand la 23% asteptari de crestere cu 5-10% a nivelului salariilor), tot 4 puncte in zona de crestere de 10-20% (6%) si 1 punct in zona cu crestere a salariilor de peste 20% (1%).

Costurile reduse revin in prim plan ca avantaj competitiv in raspunsurile oamenilor de afaceri chestionati: 38% considera ca acestea reprezinta principalul punct forte al celorlalti jucatori. In contrast cu asteptarile de crestere a salariilor, accentul pe costuri reduse nu poate fi insa sustenabil, in timp ce cercetarea si dezvoltarea sunt indicate doar de 6% dintre respondenti ca avantaj competitiv al pietei.In acelasi timp, viziunea asupra urmatoarelor 6 luni asupra industriei in care activeaza companiile incepe sa capete si nuante negative, cu 8 puncte procentuale dintre raspunsurile care considerau la inceputul anului ca perspectivele industriei sunt foarte bune, transferandu-se acum in zona de raspunsuri negative. 9% dintre respondenti se asteapta ca si cererea sa scada in urmatoarele 6 luni. Ca raspunsuri la aceasta tendinta, cele mai mai cresteri pot fi observate in cresterea activitatii de marketing si vanzari (crestere cu 9 puncte procentuale, pana la 33%) si scaderea preturilor (14% dintre respondenti intrevad aceasta masura pentru a creste vanzarile).

Sursa foto: Shutterstock.com/ Om de afaceri

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri