Directorul Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Rapeanu, a declarat ca rolul sau in ancheta privind cumpararea la preturi supraevaluate a unor carti catalogate drept "rare" este de a colabora cu institutiile statului care vizeaza banii publici.

Anca Cristina Rapeanu, directorul Bibliotecii Metropolitane, a declarat, marti, ca rolul sau in ancheta privind cumpararea la preturi supraevaluate a unor carti catalogate drept "rare" este de a colabora cu institutiile statului care "cerceteaza cauze ce privesc banii publici", potrivit Mediafax.

Fosta conducere a Bibliotecii Metropolitane din Capitala este vizata de anchetatori in dosarul privind cumpararea la preturi supraevaluate a unor carti catalogate drept "rare", in care prejudiciul a fost estimat la aproximativ cinci milioane de lei. Potrivit unor oficiali din Politie, in cauza sunt vizate mai multe persoane, printre care directorul general al Bibliotecii Metropolitane din perioada comiterii faptelor, Florinel Rotaru, adjunctul si contabilul-sef al institutiei de la acea data. Surse judiciare au declarat anterior ca printre cei vizati se numara si actualul director general al Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Rapeanu.

Contactata marti, Anca Cristina Rapeanu, actualul director al Bibliotecii Metropolitane, a declarat ca nu are nicio implicare in aceasta ancheta in afara de aceea de a colabora cu institutiile statului care vin "sa ancheteze si sa cerceteze cauze ce privesc banii publici". "Sunt gazda unei perchezitii care se ocupa de o perioada de timp in care eu nu eram director. (...) Fiind in momentul acesta director general, e si normal si de bun simt si absolut etic sa colaborez cu toate organele statului care vin sa ancheteze si sa cerceteze cauze ce privesc banii publici", a declarat Anca Cristina Rapeanu.

"Acest contract al meu este unul de management in urma unui concurs public, se desfasoara incepand cu 9 ianuarie 2014, iar perioada pe care domnii de la Inspectoratul de Politie o ancheteaza nu este aceasta. Vorbim de 2010-2012, 2008 -2012, sunt mai multe chestiuni care ii intereseaza, oricum nu 2014", a completat directorul Bibliotecii Metropolitane. Intrebata fiind daca a discutat cu fostul director al institutiei Florinel Rotaru despre aceasta problema, Anca Cristina Rapeanu a spus ca nu a discutat, intrucat acesta nu mai lucreaza la Biblioteca Metropolitana. "Nu am discutat cu fostul director despre aceasta problema. De fapt, nu am discutat cu fostul director cam despre nimic, pentru ca dumnealui nu mai este angajatul Bibliotecii si la comunicarile oficiale pe care le avem in alte probleme dumnealui nu prea raspunde", a declarat aceasta.

De asemenea, directorul Bibliotecii Metropolitane a precizat ca nicio persoana dintre cele vizate in ancheta nu mai lucreaza, in prezent, la Biblioteca Metropolitana. "Fosta contabila-sef, care a ocupat functia o perioada in 2010-2012, a parasit institutia in aprilie, a renutat la a mai lucra in biblioteca. In momentul asta, de fapt avem o echipa cu totul noua in partea de management. Eu sunt director general, adjunctul meu este Ovidiu Dragulinescu, iar contabilul-sef este Gabriela Constantinescu. Toti suntem in functie - eu incepand cu ianuarie, ei, cu iunie 2014", a completat directorul Bibliotecii Metropolitane. "Rolul nostru in aceasta ancheta este sa colaboram cu institutiile statului, sa le punem la dispozitie toate documentele pe care ni le cer si sa-i ajutam asa cum se poate ajuta pe cale institutionala, nici mai mult, nici mai putin", a mai spus aceasta.

In ceea ce priveste persoana de la care au fost cumparate cartile catalogate drept "rare", in care prejudiciul a fost estimat la aproximativ cinci milioane de lei, Anca Rapeanu a precizat: "Exista o persoana in sistemele noastre intre furnizori, extrase din sistemul integrat, Pavelescu Constantin - din cate inteleg, persoana a decedat intre timp". Politistii fac, marti, 18 perchezitii la sediul Bibliotecii Metropolitane din Capitala si la alte 17 adrese din Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Dambovita si Teleorman, intr-un dosar cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de lei.
Politistii au descins la 18 adrese, fiind vizate 16 persoane, care sunt banuite de abuz in serviciu, conflict de interese si fals in declaratii. Acestea sunt acuzate ca ar fi cumparat mai multe carti care ar fi trebuit sa fie catalogate drept "rare", dar care au fost supraevaluate. Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au instituit in acest dosar sechestru asigurator pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, si asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.

Conform anchetatorilor, asa-zisele "carti rare" ar fi fost cumparate de Biblioteca Metropolitana prin intermediul unei fundatii care apartine chiar directorului aflat la conducerea Bibliotecii la data comiterii faptelor. Pentru aceasta actiune au fost mobilizati peste 130 de politisti specializati in investigarea fraudelor din Politia Romana si Politia Capitalei, care pun in aplicare 19 mandate de aducere. In aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus incetarea delegarii lui Florinel Rotaru in functia de manager al Bibliotecii Metropolitane a Municipiului Bucuresti, pentru management defectuos si ineficienta in administrarea, angajarea si utilizarea resurselor publice locale. Masura a fost luata in urma verificarilor facute de Directia de Control si Directia de Audit Intern din Primaria Capitalei. Raportul a aratat ca multe dintre deficientele constatate sunt rezultatul unui "management defectuos", ca urmare a necunoasterii sau "cunoasterii insuficiente" a prevederilor legislative in vigoare, dar si ineficientei in administrarea, angajarea si utilizarea resurselor publice locale, se arata atunci intr-un comunicat de presa.

Anca Cristina Rapeanu este din ianuarie 2014 director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, aceasta castigand concursul de management desfasurat in noiembrie. Pana la organizarea concursului de proiecte de management, pentru asigurarea conducerii interimare a acestei institutii, primarul general l-a desemnat pe scriitorul si publicistul Nicolae Iliescu. Biblioteca Metropolitana Bucuresti, institutie de difuzare a culturii si institut de cercetare stiintifica, are cinci misiuni principale ce sunt complementare si o singura identitate - misiunea de lectura publica, animatie culturala si educatie permanenta, misiunea de cercetare stiintifica, referinta documentara si valorificare a patrimoniului, misiunea de prezervare, conservare si de imbogatire a colectiilor, precum si a colectiilor speciale alcatuite din documente rare si pretioase, misiunea de Depozit Legal Local pentru regiunile Bucuresti si Ilfov, precum si misiunea de cooperare nationala si internationala.

Sursa foto: Shutterstock.com/ Carti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri