Peste 750 de animale au fost afectate de boala limbii albastre, in 130 de comune din 22 de judete, cele mai multe cazuri fiind in Buzau, Prahova, Vrancea, Gorj si Olt, potrivit situatiei transmise vineri de ANSVSA.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) arata ca, potrivit noului bilant, numarul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la 757, cele mai multe fiind in judetele Buzau - 205 in 27 de comune, Prahova - 138 in 31 de comune, Vrancea - 96 in 17 comune, Gorj - 67 in zece comune, Olt - 62 in doua comune, Valcea - 46 in 11 comune si Bacau - 35 in trei comune, potrivit Mediafax.

De asemenea, boala este confirmata in judetele Dambovita - la 26 de animale dintr-o comuna, Constanta - 26 din trei comune, Teleorman - 11 din trei comune, Mehedinti - sapte din sapte comune, Arges - noua din doua comune, Vaslui -noua din trei comune si Dolj - sase din doua comune.
Ponderea animalelor afectate de boala, din totalul celor 5.937.668 existente in cele 22 de judete, este de 0,01 la suta. Dintre animalele bolnave, 132 au murit, a precizat ANSVSA.

Potrivit sursei citate, au fost organizate intalniri de informare si instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentantii asociatiilor profesionale ale crescatorilor de bovine si ovine, precum si cu reprezentanti ai firmelor de transport animale, in care s-a discutat despre profilaxia generala care trebuie respectata pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue in zonele neafectate de boala si masurile de restrictie a circulatiei animalelor, in cazul judetelor unde evolueaza boala. ANSVSA a dispus inchiderea tuturor targurilor de animale, pana 5 octombrie, avand in vedere evolutia bolii in Romania si restrictii asupra miscarii impuse animalelor din speciile receptive. Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA si reprezentanti ai Ministerul Afacerilor Interne vor face controale, la nivel national, pentru a verifica daca sunt respectate aceste masuri.
Primul caz de boala limbii albastre in Romania a fost diagnosticat in 22 august, in judetul Buzau.

Aceasta boala este produsa de un virus, afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav si nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului. Nu exista tratament specific in acest caz, iar animalele pot trece prin boala si se pot vindeca in sapte-zece zile. Pierderile economice se datoreaza costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand: despagubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitatile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie, a precizat ANSVSA.

Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, aceasta avand caracter sezonier. Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar despre aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate. In plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind popularea, exploatarea si transportul animalelor vii. In Europa, boala este cantonata in mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria.

Sursa foto: Shutterstock.com/Bovina

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri