DNA: Sorin Dimitriu ii platea lui Mihail Vlasov sume exorbitante

Presedintele Camerei de Comert Bucuresti platea sume mari din salariile angajatilor fostului presedinte al CCIR Mihail Vlasov, printr-un presupus contract de asistenta juridica cu un onorariu exorbitant, intr-o luna ajungand la Vlasov o suma egala cu salariile a aproape 50 de angajati, potrivit DNA.

Camera de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB), presedintele institutiei, Sorin Dimitriu, consiliera acestuia, Gabriela Dumitriu, directorul general Gabriel Dan Mihut si directorul economic Laurentia Vasilescu au fost trimisi in judecata pentru accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru mai multe proiecte POSDRU si abuz in serviciu.

Procurorii anticoruptie acuza conducerea CCIB ca a implicat 48 din cei 58 de angajati ai institutiei in desfasurarea activitatilor din cadrul proiectelor finantate cu fonduri europene, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, si i-a determinat sa semneze contracte de tip "sponsorizare", prin care acestia trebuiau sa dea CCIB intre 30 si 70 la suta din veniturile salariale.

Astfel, CCIB ar fi incasat, in perioada septembrie 2010 - martie 2012, sponsorizari in valoare de 4.015.334,42 de lei, din care 43.373,07 lei de la persoane juridice si 3.970.741 de lei de la persoane fizice, in principal angajati.

"Banii astfel obtinuti erau folositi de inculpatii Dimitriu Sorin-Petre si Mihut Gabriel-Dan nu pentru sponsorizari, ci pentru patrimoniul CCIB, asupra caruia detineau controlul", au scris procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Citeste si:
Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, urmarit penal
Sorin Dimitriu, presedintele...

Anchetatorii sustin ca, desi teoretic sumele respective ar fi trebuit sa fie folosite la sponsorizarea unor activitati culturale, artistice sau sportive, Sorin Dimitriu "platea sume considerabile din salariile angajatilor catre Mihail Vlasov, in acea perioada presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, prin intermediul unui presupus contract de asistenta juridica cu un onorariu exorbitant".

"In acest fel, o suma egala cu salariile a aproape 50 de angajati in decurs de o luna era pusa la dispozitia lui Mihail Vlasov, fara o justificare pertinenta din punct de vedere juridic si economic, in conditiile in care CCIB avea un departament juridic. Astfel, in luna decembrie 2010, suma incasata din sponsorizari de la angajati a fost de 209.065 lei, iar din aceasta suma, 110.000 lei au fost depusi intr-un cont bancar cu explicatia «incasari diverse». Din acest cont, in data de 16.12.2010 a fost virata suma de 107.492,50 lei catre Cabinetul de avocat Mihail M. Vlasov", au notat procurorii in actul de sesizare a instantei.

Procurori au mai stabilit ca pentru doua proiecte finantate din fonduri europene, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a prezentat declaratii false, in baza carora a obtinut finantarile.

"Astfel, la data de 30.07.2009, pentru proiectul POSDRU/80/2.3/S/48675 - «Formarea profesionala in vederea obtinerii calificarilor de electrician in constructii si electrician de intretinere si reparatii ELECTRIFORM», in cuantum de 1.709.475,60 lei, inculpatul Dimitriu Sorin Petre, in calitate de reprezentant al CCIB, a semnat si a depus «declaratia de eligibilitate», act care nu atesta situatia financiara reala a institutiei, in sensul ca inregistra datorii la bugetul de stat si, in lipsa careia, proiectul nu s-ar fi calificat in etapa urmatoare", se arata in rechizitoriu.

Citeste si:
Deputat PNL, trimis în judecată pentru trafic de influență
Deputat PNL, trimis în...

De asemenea, la semnarea contractului de finantare pentru proiectul POSDRU/80/2.3/S/53934 - "Calificarea si orientarea profesionala a angajatilor din industria panificatiei", in cuantum de 1.480.002 lei, Laurentia Vasilescu, "cu intentie nu a respectat obligatia contractuala de a se abtine in situatia in care CCIB inregistra datorii catre bugetul de stat, conditie eliminatorie in etapa de contractare", sustin procurorii.

Concret, Vasilescu ar fi ascuns datoriile in suma de 1.010.397 de lei pe care CCIB le avea catre bugetul de stat, pentru ca evidentierea acestora ar fi dus la neacordarea finantarii.

Procurorii au luat masuri de indisponibilizare a bunurilor inculpatilor, pentru recuperarea prejudiciului. Astfel, a fost pus sechestru asigurator pe trei imobile ale Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, pe un imobil si un autoturism ale lui Sorin Dimitriu, precum si pe un imobil apartinand lui Gabriel Mihut. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti.

Fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei Mihail Vlasov este judecat intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta. Vlasov a fost denuntat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar in 18 martie a fost prins in flagrant, intr-un restaurant din Bucuresti, dupa ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.

Citeste si:
Mihail Vlasov, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare
Mihail Vlasov, condamnat...

Intr-un alt dosar, Mihail Vlasov este urmarit penal pentru santaj, dupa ce l-ar fi amenintat pe presedintele interimar al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, spunandu-i "ca nu este bine ce face" si ca nu ar vrea "sa sufere si copiii altuia". In acelasi dosar este cercetata si fiica acestuia Vanda Vlasov.

"La data de 5 mai 2014, Vlasov Mihail, folosindu-se de un inscris olograf, l-a amenintat pe presedintele interimar al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (Mihai Daraban, n.r.), prin darea in vileag a unei prezumtive fapte de coruptie ce ar fi compromitatoare pentru acesta, in scopul de a dobandi pentru sine un folos nepatrimonial, constand in evitarea tragerii la raspundere penala pentru faptele penale savarsite in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, aspecte sesizate de noua conducere a institutiei organelor de urmarire penala", au aratat procurorii in luna mai, in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri