Stabilirea unor criterii de infiintare a farmaciilor mai putin restrictive, asistenta financiara, unitati mobile sau eliberarea medicamentelor de catre medici sunt in opinia Consiliului Concurentei solutii pentru aprovizionarea satelor, limitarea farmaciilor in orase neavand un efect direct.

In opinia Ministerului Sanatatii, obiectivul restrictiei demografice stabilite in Legea farmaciei urmareste asigurarea unei aprovizionari sigure si de calitate cu medicamente a populatiei, prin impiedicarea migrarii farmaciilor comunitare din mediul rural in mediul urban. "Consiliul Concurentei a avut in vedere ca, in lipsa oricarei reglementari, nu se poate exclude faptul ca farmacistii se vor concentra in localitatile considerate atractive. Consecinta este aceea ca alte localitati, mai putin atractive, ar suferi din cauza unui numar insuficient de farmacii, care sa asigure un serviciu farmaceutic sigur si de calitate. (...) Daca prin criteriul demografic se urmareste stimularea sau mentinerea numarului de farmacii in mediul rural, pentru asigurarea cu medicamente a populatiei din aceste zone, consideram ca limitarea numarului de farmacii in mediul urban nu va conduce in mod direct la deschiderea de noi farmacii in mediul rural, cu atat mai mult cu cat viabilitatea economica a farmaciilor din mediul rural este pusa sub semnul intrebarii", se arata in opinia Consiliului Concurentei referitoare la o eventuala initiativa legislativa de prelungire a duratei de aplicare a criteriului demografic la infiintarea unei farmacii in mediul urban, potrivit Mediafax.

Autoritatea precizeaza ca, daca intr-adevar exista probleme privind accesul in anumite zone, solutia este incurajarea accesului in respectivele zone, nu impiedicarea accesului la nivel urban. "De exemplu, in Marea Britanie, pentru zonele in care nu exista farmacii care elibereaza retete au fost gasite doua solutii mult mai potrivite pentru zonele cu probleme decat reglementarile care controleaza accesul la nivel general, respectiv Schema Esentiala pentru Farmaciile Mici si eliberarea medicamentelor chiar de catre medicii prescriptori", mentioneaza Consiliul Concurentiei. Schema Esentiala pentru Farmaciile Mici furnizeaza asistenta financiara farmaciilor care nu sunt viabile din punct de vedere economic datorita locatiilor lor, dar sunt considerate vitale pentru furnizarea de servicii farmaceutice catre comunitatea locala. In concluzie, aceasta schema are ca scop asigurarea furnizarii de servicii farmaceutice in zone care, altfel, ar avea dificultati in ceea ce priveste atragerea lor. Aceasta joaca un rol important in asigurarea accesului, si datorita faptului ca este folosita in mod direct pentru rezolvarea problemei de acces, determina obtinerea acestui scop la un cost substantial mai mic pentru consumatori decat reglementarea controlului la nivel general, precizeaza Consiliul Concurentei.

Infiintarea de farmacii in mediul rural ar putea fi stimulata daca legislatia in domeniu ar facilita accesul in aceste zone prin stabilirea unor conditii si criterii de infiintare mai putin restrictive, in raport cu cele cerute pentru infiintarea unor farmacii in mediul urban

Eliberarea medicamentelor direct de catre medicii prescriptori in zonele rurale in care consumatorii intampina dificultati in procurarea de medicamente este o solutie adoptata de mai multe state membre pentru a rezolva lipsa farmaciilor din mediul rural, precum Austria, Cehia, Franta, Ungaria, Irlanda, Slovenia, Marea Britanie si Olanda. Reglementarile din aceste tari prevad posibilitatea eliberarii de catre medici a medicamentelor ce se elibereaza pe baza de prescriptie la pretul de farmacie, fara un adaos suplimentar, pana in momentul in care in respectivele zone se deschid farmacii. Totusi, medicii nu pot vinde medicamente fara prescriptie in aceste zone. "De asemenea, infiintarea de farmacii in mediul rural ar putea fi stimulata daca legislatia in domeniu ar facilita accesul in aceste zone prin stabilirea unor conditii si criterii de infiintare mai putin restrictive, in raport cu cele cerute pentru infiintarea unor farmacii in mediul urban, de tipul: program redus de functionare, o gama restransa de produse, eliminarea conditiei privind laboratorul propriu, suprafata mai mica, posibilitatea de a fi deservita de un asistent de farmacie etc. O alta solutie ar putea fi introducerea unui program pilot pentru infiintarea de farmacii mobile, care sa deserveasca zonele rurale greu accesibile", mai arata Consiliul Concurentei. Cresterea numarului de farmacii dintr-o zona corelata cu redistribuirea pacientilor din zona respectiva conduce, in opinia Consiliului Concurentei, la intarirea concurentei, fapt care poate genera servicii farmaceutice de calitate superioara.

Citeste si:
Ovidiu Buluc, proprietarul Farmexim: Ministrul Sanatatii propune o...
Ovidiu Buluc, proprietarul...

In concluzie, punctul de vedere al Consiliului Concurentei este ca mentinerea criteriului demografic la infiintarea unei farmacii in mediul urban nu se poate realiza decat pe o perioada limitata, de 6 - 9 luni, respectiv pana la cel mult data de 30.09.2015, prelungire avuta in vedere din perspectiva necesitatii respectarii legislatiei privind procedurile de elaborare, avizare si prezentare a proiectelor de acte normative. De asemenea, o prelungire a termenului de mentinere a criteriului demografic ar trebui sa fie justificata de existenta unor circumstante exceptionale. "O astfel de masura ar putea fi justificata doar daca sunt indeplinite urmatoarele conditii, evidentiate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene: criteriul demografic sa se aplice fara discriminare, sa fie justificat de motive imperative de interes general, sa fie de natura sa asigure realizarea obiectivului urmarit si sa nu depaseasca ceea ce este necesar pentru atingerea acestuia. In ceea ce priveste ultima conditie, trebuie subliniat ca au existat prelungiri succesive pe perioade de 2 ani ale duratei de aplicare a criteriului demografic, care ar fi permis identificarea si implementarea unor solutii compatibile cu principiile concurentiale", explica autoritatea. In acelasi timp, Consiliul Concurentei are in vedere faptul ca eliminarea criteriului demografic din Legea farmaciei necesita un termen acoperitor pentru respectarea legislatiei in vigoare privind procedura de elaborare, avizare si adoptare a proiectelor de acte normative.

Conform prevederilor actuale din Legea farmaciei, criteriul demografic este in vigoare pana la data de 31 decembrie 2014. La inceputul saptamanii, Robert Popescu, presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutic din Romania (ADRFR) si directorul general al grupului A&D Pharma, care detine reteaua Sensiblu, spunea ca Romania nu este pregatita pentru liberalizarea pietei farma, care ar insemna mai multe farmacii, explicand ca Romania se afla intre primele tari din Europa dupa numarul de farmacii la mia de locuitori. Astfel, Romania ar urma exemplul Ungariei, unde, dupa liberalizare, s-au deschis foarte multe farmacii, care supa un an si jumatate au intrat in faliment, statul ungar reintroducand ulterior criteriul demografic in lege.

Sursa foto: Shutterstock.com/Medicamente

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si