Salariul mediu nominal brut a inregistrat o scadere cu 2% in luna august fata de iulie, la 2.331 lei, in timp ce salariul mediu net a scazut cu 2,1% (36 lei), la 1.683 lei. Castigurile cele mai mari au fost consemnate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, de 4.484 lei, in timp ce in hoteluri si restaurante au fost cele mai mici, de 996 lei.

"Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,9%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Indicele castigului salarial real pentru luna august fata de iulie, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,2%, noteaza Mediafax.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 125,8%, cu 2,2 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in iulie anul acesta. Majoritatea activitatilor din sectorul economic au inregistrat in august castiguri nete mai mici decat in iulie, scaderile fiind determinate de acordarea in iulie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri, dar si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici, in functie de contracte sau ca urmare a concediilor de odihna, cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale.

Industriile cele mai afectate, farmaceutica si cea de transport rutier

Cele mai mari reduceri ale salariilor nete au fost indicate in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (-13%) si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (-11,3%).

Totodata, s-au inregistrat diminuari ale castigurilor cu 6-8% in fabricarea produselor textile, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si cu 5-6% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Citeste si:
Cinci profesii la mare căutare ACUM: salariile urcă la mii de euro...
Cinci profesii la mare...

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, in functie de contracte sau proiecte, iar in unele activitati economice au fost influentate si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior cu 11,7%, in fabricarea produselor din tutun si alte activitati extractive cu 7,5%-8% si in activitati de editare, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei cu 3,5-5%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale salariilor fata de iulie, cu 3,2% in invatamant, ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, si cu 0,8% in administratia publica. In sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat o usoara crestere a castigului salarial mediu net, de 0,5%.

Citeste si:
Lidl majoreaza veniturile in companie din martie 2020
Lidl majoreaza veniturile in...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
România, fabrică de SUV-uri: Peste 80% din producție este din acest segment
Setari Cookie-uri