Premierul italian, Matteo Renzi, a promis sa favorizeze obtinerea cetateniei italiene pentru copiii nascuti in Italia din parinti straini, la o zi dupa ce o ampla manifestatie antiimigratie a avut loc la Milano, relateaza AFP.

Intr-o interventie avuta duminica seara la postul de televiziune Canale 5, Matteo Renzi a promis sa obtina pana la sfarsitul anului adoptarea unor amendamente care sa modifice legea privind cetatenia italiana, bazata pana acum doar pe "dreptul sangelui".

Daca modificarile aduse legii vor fi aprobate, copiii nascuti in peninsula din parinti straini ar putea obtine cetatenia italiana, cu conditia sa fi efectuat in Italia cel putin un ciclu scolar, primar sau secundar.

Peste 4 milioane de straini, dintre care mai mult de jumatate provin din Europa, locuiesc legal in Italia, iar dintre acestia peste 25% sunt tineri cu varsta sub 20 de ani, potrivit Institutului National de Statistica (ISTAT). Anuntul premierului italian intervine la o zi dupa ce zeci de mii de persoane au participat sambata dupa-amiaza, la Milano, la o ampla manifestatie organizata de Liga Nordului impotriva imigratiei clandestine, scrie Mediafax.

Pe de alta parte, Italia este una dintre tarile europene cu cel mai scazut numar al nasterilor, cu o rata a natalitatii mai mica de 1,6. Italia ar avea nevoie de o rata de 2,1 pentru a-si reinnoi populatia existenta.

Citeste si:
Iohannis se consulta cu partidele pentru desemnarea unui nou premier
Presedintele Iohannis se...

De asemenea, Matteo Renzi a promis o alocatie de 80 de euro pe luna pentru fiecare nou-nascut in familiile care castiga mai putin de 90.000 de euro pe an. Aceasta masura ar urma sa fie valabila pentru o perioada de trei ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Pe hartie, 1,7 milioane de romani NU au muncit nicio zi in viata lor