Pensionarii britanici se numara printre cei mai saraci din UE si o duc mai rau decat cei din Europa de Est, inclusiv Romania, sustine Daily Express in editia electronica, citand un sondaj realizat de Centrul International pentru Longevitate.

Astfel, 15 tari stau mai bine decat Marea Britanie atunci cand este vorba despre nivelul de saracie in cazul persoanelor cu varste peste 65 de ani, potrivit unui nou raport realizat de Centrul International pentru Longevitate (ILC-UK). Germania, Austria, Spania, Danemarca, Polonia, Irlanda, Norvegia, Slovacia, Luxemburg, Cehia, Ungaria si Olanda se claseaza inaintea Marii Britanii. In plus, 16,1 la suta dintre pensionarii britanici traiesc intr-o relativa saracie, in timp ce in Romania proportia acestora este de 15,4%, iar in Letonia de 13,9%.

Taierile bugetare au determinat persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani sa se lupte pentru a putea ramane in serviciu pana la varsta de pensionare. Cel putin 1,5 milioane de persoane cu varste peste 50 de ani au fost nevoite sa renunte la locul de munca in ultimii opt ani din cauza unei combinatii de somaj, sanatate precara sau pensionare anticipata fortata, scrie Mediafax.

Sistemul de pensii de stat este stors.

"Putem invata multe de la Europa, de aceea folosim raportul pentru a ne compara cu vecinii nostri", a declarat o purtatoare de cuvant a ILC-UK. "Sistemul de pensii de stat este stors si este dificil ca oamenii sa continue sa faca economii cand castigurile nu cresc, iar costurile sunt tot mai mari", a adaugat ea.

Organizatiile umanitare au cerut Guvernului sa faca mai multe pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie. "Este scandalos ca atat de multe persoane in varsta din Marea Britanie traiesc in saracie si nu isi pot permite sa manance decent sau sa aiba caldura in locuinte. Multi pensionari traiesc cu venituri foarte mici si au mers pe sarma in ultimii ani in timp ce preturile la mancare si utilitati au crescut", a declarat Caroline Abrahams, din cadrul organizatiei Age UK.

Raportul, care urmeaza sa fie publicat in aceasta saptamana, arata, de asemenea, ca pensia de stat in Marea Britanie este de doar 31,9 la suta din salariul mediu. "Marea Britanie are unele dintre cele mai mici pensii din lumea dezvoltata. Ne bazam in foarte mare masura pe pensiile private, dar cei care nu au sansa de a economisi, care poate si-au pierdut locul de munca sau, ca multe femei, nu au sansa de a primi o pensie de stat mai mare, sunt lasati sa traiasca in saracie", sustine expertul Ros Altmann.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri