In timp ce nicio tara nu a reusit sa elimine complet diferentele de gen, tarile nordice - Islanda, Finlanda, Norvegia, Suedia si Danemarca- au depasit indicele, reducand diferenta de gen cu 80%.

Cu toate acestea, chiar daca Islanda se afla in topul listei pentru al saselea an consecutiv, e important de stiut ca in ciuda multor succese in domeniu, raman inca disparitati de rezolvat. Indicele masoare anumite discordante in ceea ce priveste accesul la resurse si oprtunitati pentru femei. De fapt, studiul WEF a constatat ca ar fi nevoie de 81 ani pentru a renunta complet diferentele de gen.

La cealalta extrema, Rwanda a intrat in top pentru prima data, pe pozitia a saptea. Aceasta este adesea laudata pentru procentul ridicat de femei in parlament. Statele Unite ale Americii au crescut de la pozitia 23 in 2013, la pozitia 20 in acest an, in timp ce Marea Britanie a scăzut de la pozitia 18 la 26.

Yemen, mult timp criticata pentru violenta pe motive de gen si lipsa legilor in ceea ce priveste casatoriile intre copii, este tara cel mai jos clasata in topul diferentelor de gen, pe locul 142.

Urmatorul infografic arata primele 10 tari unde egalitatea de gen este foarte aproape de realitate.

Sursa foto: Shutterstock/Egalitate intre femei si barbati