Gaspadin Ponta a zis ca in 2018 va fi presedinte si al romanilor, si al moldovenilor. Adunarea Populara a Gagauziei i-a raspuns ca «Atunci inseamna ca, din 2018, Gagauzia va fi in sfarsit independenta»”, rade un deputat gagauz. Daca la Bucuresti si Chisinau unirea este cel mult o tema de campanie, la Comrat oamenii se folosesc de gargara unionista pentru a-si cere independenta de Moldova. Independenta care vine tot de la „mama Rusia”.

Gagauzii s-au hotarat in ultimii doi ani ca vor sa fie si mai independenti decat sunt deja si dau Moldovei ultimaturi: ori ii acorda autonomie totala, in afara Constitutiei moldovenesti, ori „lumea nu va mai suporta”.

De un an, de la izbucnirea crizei ucrainene, sistemul de autonomie in care traiesc gagauzii din Moldova de 20 de ani nu mai este bun. Ei au inceput sa ceara anul acesta mai multa independenta fata de Chisinau, desi au propriul parlament si isi aleg singuri liderii. In schimb, n-au nicio problema cu faptul ca toate numele de strazi sunt scrise in rusa sau ca, la scoala, copiii lor invata tot in rusa, pentru ca mai apoi sa plece sa munceasca in constructii in Rusia.

Citeste articolul integral pe Adevarul.ro.

Citeste si:
Handbal feminin: Victorie si calificare incredibila a Romaniei la CM
Handbal feminin: Victorie si...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Topul vorbitorilor de limba engleza: Pe ce loc se afla Romania