Academicianul si istoricul Dinu C. Giurescu a declarat ca ziua de 1 Decembrie inseamna implinirea unui program intreg de lupta politica si sociala, insa de 25 de ani nu facem decat sa destramam ideea nationala si ideea de stat.

Pentru Dinu C. Giurescu, 1 Decembrie inseamna "implinirea unui program intreg de lupta politica, sociala". Insa acesta considera ca in prezent ziua de 1 Decembrie este perceputa de catre romani "foarte prost", potrivit Mediafax.

"De 25 de ani nu facem decat sa destramam ideea nationala, ideea de stat. Facem tot ce putem ca sa desfacem unitatea nationala, nu sa o intarim", a declarat Dinu C. Giurescu. Acesta considera ca organizarea evenimentelor dedicate sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, anul acesta, langa Palatul Parlamentului trimite cu gandul la "un regim democratic care face totul sa destrame aceasta unitate".

"Important este cum percepe populatia, opinia publica ziua de 1 Decembrie. Ca o facem langa Palatul Parlamentului sau la Arcul de Triumf, tot aia este. Atat doar ca Arcul de Triumf simboliza chiar unitatea nationala, pe cand Palatul Parlamentului simbolizeaza un regim democratic care face totul sa destrame aceasta unitate", a spus istoricul. El a precizat insa ca ar putea fi facute mai multe lucruri, astfel incat perceptia romanilor cu privire la ziua de 1 Decembrie sa se imbunatateasca.

"Sa se inceapa intai cu manualele scolare, cu manualele de istorie, care sunt alcatuite dupa sabloane venite din alte tari. Manualele de istorie nu-ti redau istoria Romaniei, ele redau niste generalitati, societate, dezvoltarea oraselor. Sunt niste sabloane stabilite in Vest pe teme generale si care au fost reluate de ai nostri, nu stiu de ce. Nu stiu care au fost capetele grozave care au imaginat ca asa se invata istoria Romaniei. Deci primul lucru sa incepem cu invatamantul, care sa dea o alta imagine istoriei proprii. Si dupa aceea presa sa dea atentie suficienta marilor sarbatori, nu in sensul patriotard, cum s-a dat inainte de '89, ci in adevaratul lor inteles. 1 Decembrie este unitatea nationala, este ziua cand s-a implinit un program intreg stabilit inca de la 1848 de revolutionari, care au visat la o Romanie asa cum s-a creat ea in 1918, peste hotarele atunci existente", a mai spus Dinu C. Giurescu

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri