Potrivit Patrairhiei, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit o scrisoare si un cec de 500.000 de euro Preafericitului Parinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei si al Intregului Orient, la finalul Sfintei Liturghii oficiate in Catedrala patriarhala la 30 noiembrie.

Banii au fost stansi in cadrul colectei organizate in toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana in primele trei duminici de dupa Paste, respectiv in zilele de 27 aprilie, 4 si 11 mai, pentru ajutorarea crestinilor din Siria si alte zone din Orientul Mijlociu, multi dintre ei victime ale prigoanei si violentei, mai precizeaza Patriarhia Romana, conform Mediafax.

"Colecta noastra nu este mare, dar este un semn de iubire mare frateasca si de ajutorare. (...) Este un semn de fratietate si de ajutorare concreta. Va rugam sa transmiteti tuturor ierarhilor, clerului si credinciosilor din Patriarhia Antiohiei si a Intregului Orient toata pretuirea si dragostea noastra, solidaritatea si dorinta noastra ca in scurt timp sa se aseze pacea in Siria, in Liban si in tot Orientul Mijlociu, ca sa ne putem intalni in pace si buna cooperare spre slava lui Dumnezeu si bucuria bisericilor noastre", a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel.

In 2013, potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, 1.213 crestini au murit in Siria pentru credinta lor, peste 60 de biserici crestine au fost distruse, iar aproape 500.000 de oameni au parasit aceasta tara. Doi ierarhi, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Paul de Aleppo si Alexandretta din Patriarhia Antiohiei si a Intregului Orient, precum si Inaltpreasfintitul Parinte Gregorios Yoregorios Yohanna Ibrahim de Aleppo din Patriarhia Siriana a Antiohiei si a Intregului Orient, au fost rapiti in 22 aprilie 2013, in timp ce acordau asistenta spirituala comunitatii crestine de limba araba din zona de granita a Siriei cu Turcia, si nu au fost eliberati pana acum.