Numarul doctorilor la mia de locuitori varia, in 2012, de la 6,2 doctori in Grecia, 4,9 in Austria si 4,4 in Lituania, la 2,5 in Romania si Slovenia si 2,2 in Polonia, arata un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si al Comisiei Europene. Cele mai multe consultatii anuale raportat la numarul de locuitori se inregistreaza in Ungaria, Slovacia, Cehia si Germania, Romania aflandu-se pe locul 19 in UE, informeaza Mediafax.

In ceea ce priveste asistentele, media europeana este de opt la 1.000 de locuitori, conform datelor din 2012. In Danemarca, sunt 15,4 asistente la mia de locuitori, in Finlanda - 14,1, iar in Irlanda - 12,6. Cel mai mic numar se inregistreaza in Grecia - 3,6, in timp ce in Romania sunt 5,8 asistente la 1.000 de locuitori. In privinta dotarii unitatilor medicale cu computere tomograf si aparate RMN, numarul acestora a crescut in tarile europene in ultimii 20 de ani.

Lipsa aparatelor in Romania

In 2012, Italia, Grecia, Finlanda si Cipru aveau cele mai multe aparate RMN la un milion de locuitori, iar Grecia, Italia, Letonia si Cipru aveau cele mai multe computere tomograf. Romania, in schimb, avea 3,8 aparate RMN la un milion de locuitori, doar Ungaria avand mai putine - 2,8. In ceea ce priveste computerele tomograf, Romania avea, in 2012, 9,2 aparate la un milion de locuitori, mai putine avand doar Marea Britanie - 8,7 si Ungaria - 7,7.

In acelasi an, in Romania s-au facut cele mai putine investigatii RMN din UE - 1,7 la mia de locuitori, fata de 95,2 in Germania, si cele mai putine investigatii CT - 13 la mia de locuitori, fata de 205 in Luxemburg. Si la capitolul mamografii, Romania se afla pe ultimul loc: doar 8% dintre femeile cu varste intre 50 si 69 de ani au efectuat o astfel de investigatie in 2012. Pe de alta parte, Romania se afla pe locul 7 in UE in privinta numarului de paturi la mia de locuitori, raportul aratand o scadere a numarului de paturi in toate tarile din spatiul comunitar, din 2000 pana in prezent.

Potrivit ultimelor date disponibile, din 2011, cele mai multe antibiotice s-au prescris in Olanda, Estonia, Letonia si Romania, iar cele mai putine in Franta, Belgia, Cipru si Grecia, fata de 84,8% in Finlanda, 81,5% in Danemarca si 80,2% in Austria. Romania este tara din UE cu cele mai scazute cheltuieli per capita pentru sanatate, pe primele locuri fiind Olanda, Austria si Germania si, totodata, statul care aloca cele mai putine fonduri pentru unitatile medicale private.