PF Daniel primeste un salariu lunar net de 13.900 de lei, din care 7.731 de lei de la stat si 6.169 de lei din fondurile Arhiepiscopiei Bucurestilor, si doneaza lunar 6.000 de lei pentru construirea manastirii din satul natal si pentru ajutorarea angajatilor saraci, potrivit Patriarhiei.

Patriarhia Romana precizeaza, intr-un comunicat, ca, in calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, presedinte al Sfantului Sinod, al Adunarii Nationale Bisericesti si al Permanentei Consiliului National Bisericesc, avand in subordine aproape 700 de angajati, Preafericitul Parinte Daniel primeste de la stat un salariu net de 7.731 de lei, iar ca mitropolit al Munteniei si Dobrogei si arhiepiscop al Bucurestilor, avand in subordine aproape 400 de angajati, el primeste un salariu net de 6.169 de lei, "nu de la stat, ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucurestilor", relateaza Mediafax.

Din banii primiti in fiecare luna, Patriarhul Daniel ofera 4.000 de lei pentru construirea bisericii manastirii din satul natal, Dobresti, judetul Timis, si pentru obstea ei monahala, precum si un ajutor financiar de 2.000 de lei pentru mai multi angajati saraci din Administratia patriarhala si din Administratia eparhiala, "care muncesc mult, dar au salarii mici". "De asemenea, Patriarhul ajuta financiar si material (cu alimente sau haine) unii studenti, monahi si credinciosi mireni saraci care se afla in situatii dificile", se mai arata in comunicatul Patriarhiei Romane.

Totodata, potrivit comunicatului, din initiativa proprie, Patriarhul Romaniei, asemenea celorlalti monahi care locuiesc in Resedinta patriarhala, plateste, din salariul sau, o contributie lunara pentru locuinta si o contributie pentru masa. Tot din salariul sau, patriarhul isi cumpara hainele, cartile si lucrurile strict necesare.

In acelasi timp, orice donatie financiara, pe care o primeste personal, o indreapta integral spre sustinerea activitatilor liturgice, sociale si culturale ale Bisericii, oferindu-se donatorului initial chitanta si scrisoare de multumire, mai spun reprezentantii Patriarhiei.

De asemenea, "toate obiectele si vesmintele liturgice primite de patriarh ca dar intra in inventarul si patrimoniul bisericii, iar orice proprietate personala a patriarhului ramane mostenire Bisericii, conform prevederilor canonice, statutare si sinodale", a precizat sursa citata. Potrivit Patriarhiei, "asemenea si altor ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, patriarhul Romaniei nu aduna bani, ci daruieste bani, nici nu lucreaza opt ore pe zi, ci adesea intre 14 si 16 ore pe zi. Din aceste motive, patriarhul Romaniei poate vorbi cu convingere in predicile sale despre valoarea milosteniei si a harniciei, despre importanta responsabilitatii si corectitudinii fata de institutia Bisericii".

"In ceea ce priveste personalul din Administratia patriarhala, numai o treime din salariatii Administratiei patriarhale primeste o contributie la salariu de la bugetul de stat, in valoare totala de 619.397 lei. In schimb, suma totala platita lunar de Administratia patriarhala pentru impozite si asigurarile sociale la salarii este de 1.126.584 lei, conform Declaratiei 112 depusa la ANAF. Ca atare, Patriarhia Romana vireaza la bugetul de stat aproape dublu fata de cat primeste", se mai spune in comunicatul institutiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri