Joe Cocker, autorul unor piese celebre precum "Unchain my Heart" si "You Can Leave Your Hat On", care a incetat luni din viata, a devenit dintr-un instalator cu voce grava, dar sensibila, o veritabila legenda a muzicii rock si blues, castigand premii Grammy si fiind decorat de regina Marii Britanii.

John Robert "Joe" Cocker, care a decedat la varsta de 70 de ani, din cauza complicatiilor generate de un cancer pulmonar, a fost un cantaret de rock si de blues, care si-a castigat popularitatea in anii 1960 si a ramas in memoria publicului gratie vocii sale ragusite, a miscarilor sale spamodice din timpul concertelor si a coverurilor unor piese celebre, in special a unor cantece din repertoriul trupei The Beatles, anunta Mediafax.

S-a nascut pe 20 mai 1944 in Crookes, un orasel din apropiere de Sheffield, intr-o familie de functionari. A adoptat numele de scena "Joe" de la un joc din copilarie, denumit "Cowboy Joe", sau, potrivit unor declaratii ale membrilor familiei sale, de la numele unui spalator de geamuri din cartierul in care locuia.

In adolescenta, principalii artisti care l-au influentat au fost Ray Charles si Lonnie Donegan. A sustinut primul sau concert cu public la varsta de 12 ani, alaturi de fratele sau mai mare Victor, care l-a invitat sa urce pe scena alaturi de trupa sa. In 1960, alaturi de trei buni prieteni, a infiinta primul sau grup, The Cavaliers. Trupa s-a destramat insa dupa doar un an, iar Joe a parasit scoala pentru a deveni ucenic instalator si a practicat aceasta meserie in paralel cu cariera muzicala.

A cantat in numeroase cluburi si baruri din Sheffield in anii '60, inainte de a dobandi statutul de star international cu o versiune proprie a unei piese a trupei The Beatles, "With A Little Help from my Friends", care a ajuns pe primul loc in topul britanic in 1968.

Acest cover al sau a devenit tema muzicala a serialului de televiziune "The Wonder Years".

In 1969, Joe Cocker a fost unul dintre artistii invitati sa sustina un recital in cadrul celebrului Festival Woodstock.

Cantecul sau din 1975 "You Are So Beautiful" a ajuns pe locul al cincilea in topul american. Joe Cocker este detinatorul mai multor premii prestigioase, inclusiv un premiu Grammy, obtinut in 1983, pentru cantecul "Where We Belong", un duet cu Jennifer Warnes, care a ajuns pe primul loc in topul american Billboard. Acelasi cantec a fost recompensat si cu premiul Oscar.

In 1993, a fost nominalizat la Brit Award la categoria "cel mai bun cantaret britanic", iar in anul 2008 a devenit membru al Ordinului Imperiului Britanic in rang de Ofiter, pentru servicii deosebite aduse industriei muzicale.

A lansat 40 de albume si a sustinut numeroase turnee in lumea intreaga. Cele mai cunoscute piese ale sale sunt "You Are So Beautiful", "With a Little Help from my Friends", "Unchaine My Heart" si "You Can Leave Your Hat On".

Anul trecut, si-a doborat propriile recorduri cu ocazia unui turneu pe stadioane in Europa, sustinut pentru a-si promova ultimul album de studio, "Fire It Up", lansat in 2012. A sustinut ultimul sau concert la Londra, in iunie 2014. Ultimul concert al lui Joe Cocker in Romania a avut loc in 2013, la Sala Palatului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri