Rata criminalitatii, in scadere

Rata criminalitatii, in scadere

Consumul de droguri creste rata criminalitatii? Situatia din Colorado, stat care a legalizat consumul recreational de iarba, arata ca lucrurile nu stau deloc asa. Astfel, in primul trimestru din 2014, in acest stat american s-a inregistrat o scadere a crimelor si jafurilor armate de 6,9% si o scadere de 11% a infractiunilor asupra proprietatii- cum este furtul auto.

Publicitatea

Publicitatea

Unul dintre miturile din jurul legalizarii marijuana se leaga de reglementarile de promovare al produsului. In ciuda aparentelor, limitarile sunt stricte si similare cu cele de la alcool sau tigari, neputand fi promovate catre persoanele sub 21 de ani, varsta legala pentru a cumpara cannabis in SUA.

Marijuana nu trebuie neaparat fumata

Marijuana nu trebuie neaparat fumata

Unul din marile defecte ale fumatului de iarba este fumatul in sine, care indiferent de substanta nu este sanatos. Industria ierbii legale a reusit sa creeze o gama larga de produse care iti permit sa consumi cannabis fara sa fumezi: pastile, lichid, ciocolata, spray sau altele. Asta inseamna ca producatorii pot sa se diversifice in alte industrii si sa creeze mai mult interes generand si mai multe taxe.

Legalizarea marijuana nu creste neaparat numarul de consumatori

Legalizarea marijuana nu creste neaparat numarul de consumatori

Una din temerile legate de legalizarea marijuana este cresterea numarului de consumatori. Studiile realizate arata ca nu exista nicio concluzie evidenta care sa sustina o astfel de idee. Mai mult, unele studii arata ca doar legalizare nu face decat usor mai accesibila iarba decat este piata neagra. Legalizarea marijuana este insa totusi un fenomen nou in SUA si Canada asa ca efectele sociale pe termen lung sunt inca necunoscute.

Cercetarea

Cercetarea

De cand s-a legalizat consumul de marijuana in Colorado, in 2012, s-au facut eforturi pentru a se studia beneficiile medicale ale ierbii, facand din acest stat hub-ul cercetarii marijuana.

La finalul anului trecut in Colorado s-a aprobat acordarea de granturi de peste 8 mil. de dolari pentru cercetari in domeniul beneficiilor medicale ale marijuana, parte din cel mai mare efort financiar din istorie pentru astfel de studii, care prevede acordarea unor granturi de 9 mil. dolari. Marijuana este dovedita mai eficienta decat multe din medicamentele cu prescr'+'iptie pentru anumite afectiuni. Este folosita in tratarea durerilor si greturilor pacientilor cu cancer si un studiu recent arata ca este benefica in tratarea pacientilor cu leucemie.

Multi cercetatori doresc sa profite de ocazie pentru ca in prezent doar 6% din studiile dedicate plantei se concentreza pe beneficiile cannabisului.

Cati bani poate aduce legalizarea marijuana

Cati bani poate aduce legalizarea marijuana

Este estimat ca doar California ar putea atrage un venit anual extra de 1,5 mld. dolari din taxarea marijuana. Daca consumul s-ar legaliza la nivel federal, industria la nivel national ar putea fi de trei ori mai mare decat NFL (Liga Nationala de Fotbal din SUA).

De asemenea, estimarile arata ca SUA ar putea economisi 7,7 mld. dolari pe an, bani care acum se duc pe sprijinirea eforturilor de prevenire a consumului. Alte 6,2 mld. dolari ar putea fi incasati din taxe, daca valoarea ar fi similara cu cea a tigarilor sau alcoolului.

O planta de cannabis produce 5.000 de dolari

O planta de cannabis produce 5.000 de dolari

Potrivit unor producator doar o planta de cannabis poate valora pana la 5.000 de dolari.

30% taxe

30% taxe

Un motiv important pentru care industria este estimata la o valoare atat de mare este faptul ca marjele sunt uriase. 30% din pret reprezinta taxe, iar un gram de cannabis costa circa 20 de dolari, dublu fata de pretul strazii. Marijuana folosita in scopuri medicinale este taxata mult mai putin. Taxele mari au si o parte negativa, fortand multi consumatori sa cumpere in continuare de pe piata neagra unde este mai ieftina. Dezavantajul este ca pe piata neagra produsul este si mai putin controlat calitativ, pentru a vinde marijuana legal trebuind sa ai inainte toate autorizatiile si sa suporti si controalele institutiilor abilitate.

Mortile cauzate de supradoze de pastile prescrise, in scadere

Mortile cauzate de supradoze de pastile prescrise, in scadere

CTV News a aratat ca in 2014 a existat o descrestere de 25% a deceselor cauzate de supradoza de pastile cu prescr'+'iptie medicala in zonele in care marijuana a fost legalizata.

Mai putine incarcerari si fonduri reorientate

Mai putine incarcerari si fonduri reorientate

Scaderea numarului de incarcerari ar putea fi de asemenea un beneficiu pentru orice stat, in special la nivel de costuri. De asemenea, fondurile orientate la nivel federal si statal catre prevenirea consumului pot fi orientate catre servicii sociale si alte aspecte sociale importante.