Acest studiu a fost realizat pe pacienti cu varste cuprinse intre 65 si 85 de ani. Cercetatorii au comparat rezultatele oferite de combinatia dintre cele doua tratamente cu rezultatele medicale ale pacientilor care au primit doar tratament hormonal, noteaza Mediafax.

A fost primul studiu din lume care a analizat efectele combinate ale celor doua terapii pe barbati de varsta a treia care sufera de un cancer localizat, dar avansat, al prostatei. Cercetarea are la baza rezultatele furnizate de doua teste clinice care au aratat ca cele doua terapii combinate salveaza vietile barbatilor mai tineri care sufera de acelasi tip de cancer.

Studiile clinice au aratat, de asemenea, ca 40% dintre barbatii varstnici diagnosticati cu un cancer agresiv de prostata sunt tratati doar prin hormonoterapie, precizeaza oamenii de stiinta de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite, autorii studiului. Aceasta terapie reduce concentratiile de testosteron si de alti hormoni masculini care hranesc tumorile de la nivelul prostatei.

Citeste si:

Cercetatorii americani au monitorizat un grup de 31.541 de barbati care sufereau de un cancer de prostata cu varstele cuprinse in intervalul 65 - 85 de ani. In grupul de pacienti cu varste cuprinse intre 76 si 85 de ani care au beneficiat de radioterapie in combinatie cu tratamentul hormonal, a fost inregistrata o perioada de supravietuire de sapte ani si cu 49% mai putine decese decat in grupul care a primit doar tratament hormonal.

In grupul de barbati mai tineri (65-75 de ani) care au primit la randul lor ambele terapii, medicii au constatat cu 57% mai putine decese decat in randul bolnavilor din aceeasi categorie de varsta care au primit doar tratament hormonal. Autorii studiului spun ca aceasta combinatie de tratamente este "bine tolerata si eficienta" si provoaca putine efecte secundare.

Sursa foto: Shutterstock / Spital