Medicul Gabriela Badea, rezident in Marea Britanie, spune ca acolo are stabilitate financiara si lucreaza intr-un sistem medical consolidat, unde nu exista notiunea de spaga sau pile, dar ca tot acolo resursele financiare dicteaza necesitatea unui tratament sau a trimiterii la un specialist, scrie Mediafax.

Gabriela Badea si-a inceput activitatea in 2007 in Marea Britanie, imediat dupa sustinerea examenului de licenta, si a parcurs toate etapele trainingului, urmand ca in aprilie 2015 sa termine rezidentiatul pe specializarea medicina generala. Badea a enumerat atat avantajele pe care le are in Marea Britanie, cat si dezavantajele. Astfel, printre avantaje se numara stabilitatea financiara, dezvoltarea profesionala si personala, posibilitatea de a lucra intr-un sistem medical consolidat si care ofera multe oportunitati si sistemul de training.

Ea a mai apreciat ca in sistemul britanic exista reguli bine stabilite in legatura cu actul medical si conduita profesionala, mentionand si ca medicii formatori urmaresc indeaproape evolutia rezidentilor si sunt implicati in dezvoltarea lor profesionala. Pe de alta parte, in acest sistem este greu de intrat in programul de rezidentiat, anumite specialitati sunt foarte competitive si multi medici care vin din strainatate incep sa lucreze pe pozitii denumite neoficial "service provision".

Totodata, de multe ori, meseria de doctor implica si rezolvarea problemelor sociale ale pacientului. "Resursele financiare dicteaza necesitatea unui tratament sau de trimitere la specialist", a spus Badea.

Tot la capitolul dezavantaje, ea a mai mentionat costul asigurarii de malpraxis, spunand ca, spre exemplu, un medic de familie cu norma intreaga plateste 8.000 de lire pe an. La final, Badea a spus ca vrea sa se intoarca in Romania, motivand ca "acasa este in Romania".

Antonio Tajani afirma ca...
Citeste si: Antonio Tajani spune ca Brexit ar putea fi amanat cu cateva saptamani

Fenomentul migratiei medicilor romani a luat amploare, astfel ca, in ultimii sapte ani, 16.500 de doctori au plecat din Romania. Dar deficitul de medici la nivelul Uniunii Europene este si el mare si depaseste cifra de 150.000, potrivit Colegiului Medicilor din Romania.

Sursa foto: Doctor, Shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Parlamentul Regatului Unit a respins acordul privind Brexit-ul