15 Ianuarie 2015

Tot ce trebuie sa stii despre tichetele electronice de masa. Uite cum arata primul card emis



Tichetele de masa electronice vor intra oficial in vietile noastre, in contextul in care Guvernul a adoptat normele de aplicare a Legii 291/2013, care prevedea posibilitatea emiterii de tichete de masa electronice. In acest sens, compania Edenred anunta emiterea primului card de masa, sub sigla MasterCard, pentru salariatii din Romania. Cardurile de masa vor functiona in paralel cu tichetele pe hartie si veti putea plati la POS-urile din magazine, la fel cum faceti cu un card bancar obisnuit.

Puteti plati mai putin sau mai mult de suma de pe tichet, 9,35 lei

Daca cu un tichet de hartie nu puteti achita produse de o valoare mai mica de 9,35 lei, suma actuala de pe un tichet de masa, cu cardul de masa puteti plati sume mai mici sau mai mari decat valoarea tichetului de masa. Plata se va face la orice POS, cu conditia ca acel magazin ca primeasca tichetele de masa pe care dvs. le primiti de la angajator.

Cardul de masa sau tichetele electronice functioneaza la fel ca un card bancar, la orice POS, in baza unui cod PIN.

Sursa foto: Lei/Shutterstock.com


Avantajele pentru angajatori si salariati

Visa Europe a identificat principalele avantajele ale emiterii tichetelor de masa pe suport electronic, salutand totodata aprobarea normelor de aplicare. Astfel, angajatorii vor beneficia de optimizarea mai buna a costurilor si a proceselor cu achizitionarea, transferul si distributia tichetelor de masa, reducandu-si in acelasi timp volumul de munca alocat.

Firmele vor elimina totodata costul lunar al tiparirii tichetelor pe suport de hartie.

Pe de alta parte, salariatii care vor primi tichetele de masa electronice vor beneficia de costuri zero si mai multa flexibilitate in utilizarea tichetelor de masa electronice intrucat se plateste suma exacta pentru produsul dorit, spre deosebire de cele pe suport de hartie.

"Extinderea retelei de comercianti unde se pot utiliza tichetele de masa electronice la nivel national, respectiv la toate unitatile de alimentatie publica care accepta deja plata cu cardul; un instrument de plata sigur, care beneficiaza de toate sistemele de securitate ale cardurilor bancare si poate fi reemis in cazul pierderii sau distrugerii, fara riscul de a pierde banii sau de a fi furati", afirma reprezentantii Visa Europe.

Sursa foto: card de credit, Shutterstock


Ce castiga comerciantii si statul de pe urma tichetelor de masa electronice

Comercianti au posibilitatea scaderii comisioanelor pentru tichetele in format electronic prin utilizarea infrastructurii existente de acceptare a platilor cu carduri bancare; eliminarea procesului de numarare si scanare a bonurilor de masa la casierii, incasarea mai rapida a fondurilor si scaderea costurilor administrative intrucat se vor elimina operatiunile de depozitare si transport ale tichetelor de hartie.

Nu in ultimul rand, statul isi creste controlul asupra emiterii si utilizarii acestor fonduri, destinate pentru acoperirea costurilor de masa, deoarece se vor putea monitoriza si limita mai eficient tranzactiile doar catre unitatile de alimentatie publica; colectarea mai eficienta si detaliata a datelor statistice privind utilizarea fondurilor.


Nu exista cost de administrare sau alte costuri

Daca bancile va percep un comision anual pentru administrarea unui card, pentru verificarea sumei din cont si pentru extragerea unei sume din cont, administrarea acestui card nu presupune niciun cost. Mai mult, puteti verifica gratuit suma ramasa in cont pe site-ul companiei care emite tichetele electronice.


Cand expira tichetele electronice

Suma aferenta tichetelor de masa, primita in format electronic, trebuie consumata pana la sfarsitul anului curent. Cu tichetele electronice puteti cumpara aceleasi produse valabile pentru tichetele pe hartie (orice produse, in afara de alcool si tigari).




Citeste si