Principesa Margareta a declarat, duminica, la un concert de gala organizat la Ateneul Roman, ca in prezent "majoritatea romanilor poarta Coroanei afectiune si respect", in vreme ce in urma cu un sfert de secol convoiul regal a fost oprit cu mitralierele, pe soseaua Bucuresti-Pitesti.

Acest concert de gala de la Ateneul Roman din Bucuresti face parte din seria de evenimente organizate de Familia Regala, incepand de sambata si pe parcursul intregii zile de duminica, pentru a marca implinirea a 25 de ani de la intoarcerea primului membru regal - principesa mostenitoare Margareta - in Romania, relateaza Mediafax.

La inceputul concertului, principesa mostenitoare Margareta a declarat ca Regele Mihai I si Regina Elena au parasit Romania in noaptea de 3 ianuarie 1948. "Au trecut 42 de ani pana cand, in binecuvantata zi de 18 ianuarie 1990, am pasit pe pamant romanesc, insotita de principesa Sofia, sora mea. A fost drumul intoarcerii, o intregire personala si istorica. Astazi, sarbatorim impreuna un sfert de secol in care am stat zi de zi alaturi de conationalii nostri, mai ales alaturi de cei mai vulnerabili dintre romani, continuand legamantul stramosilor nostri. In 1990, Romania profunda nu cunostea Coroana, precum un copil care nu si-a intalnit parintii. Ultimul sfert de veac a dat Coroanei rolul de educator si de model in domeniile importante ale vietii romanesti, asa cum ne-a invatat Carol I. Astazi, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, care sarbatoreste 25 de ani de la infiintare, se bucura de incredere si de prestigiu. Sub indrumarea Regelui Mihai, Familia Regala a ridicat o constructie sociala, culturala si educationala, precum si o respectata institutie regala, intr-o vreme care avea nevoie de modele, de iubire, de inspiratie si de exemplu personal", a spus principesa Margareta.

Ea a precizat ca "toti acesti ani au inradacinat Romania, au tesut identitatea si traditiile ei destramate". "Astazi, majoritatea romanilor poarta Coroanei afectiune si respect. Acum un sfert de secol am fost opriti pe soseaua Bucuresti-Pitesti cu mitraliere indreptate spre convoiul regal. 20 de ani mai tarziu, Regele se adresa Parlamentului Romaniei in sedinta solemna. In aceasta seara, la Ateneul Roman, sutele de personalitati prezente reprezinta simbolic si institutional intreaga natiune. Acesta este cel mai frumos cadou pentru ultimul sfert de secol romanesc. Asa sa ne ajute Dumnezeu!", a mai spus principesa Margareta.

Alaturi de principesa mostenitoare Margareta la concert sunt prezente doua dintre surorile sale, respectiv principesa Sofia si principesa Maria, dar si principele Radu, principele Nicolae si principele Lorenz al Belgiei. Alaturi de membrii Familiei Regale, in loja oficiala se afla si premierul Victor Ponta si sotia sa, Daciana.

Concertul este sustinut de Camerata Regala, violonistul Remus Azoitei si Corul Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta lui Horia Andreescu.
Seara se va incheia cu un dineu oficial gazduit de Palatul CEC, la ora 20.00, in prezenta principesei Margareta si a principelui Radu. Alaturi de acestia vor fi principesa Sofia, principesa Maria, principele Nicolae si principele Lorenz al Belgiei. La dineu vor lua parte doua sute de invitati, personalitati din strainatate, dar si reprezentanti ai tuturor domeniilor societatii romanesti, care au sustinut Familia Regala in ultimii 25 de ani.

Concertul si dineul fac parte din seria de evenimente organizate, incepand de sambata si pe parcursul intregii zile de duminica, prin care Familia Regala marcheaza un sfert de veac de la intoarcerea in Romania a primului membru al Casei Regale - principesa mostenitoare Margareta -, dupa ce Regele Mihai a fost silit sa abdice (in 30 decembrie 1947) si sa paraseasca tara.

Intre evenimente s-au numara si o vizita in studioul Revolutiei de la TVR, o ceremonie de decorari, dar si Ziua Portilor Deschise la Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, aceasta manifestare din urma fiind gazduita de Muzeul Satului.

Pe 18 ianuarie 1990, pasea pe pamant romanesc primul membru al Familiei Regale (principesa mostenitoare Margareta), dupa o intrerupere de 42 de ani. In acea zi, la ora 15.00, avionul de Geneva aducea la Bucuresti pe principesa Margareta, insotita de sora sa, principesa Sofia. Regele Mihai a incredintat primei sale fiice, principesa mostenitoare Margareta, misiunea de a-l reprezenta in Romania, pentru prima oara de la plecarea in exil, in dimineata zilei de 4 ianuarie 1948.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri