Masca funerara din aur a lui Tutankhamon, care are o vechime de peste 3.000 de ani, a fost iremediabil distrusa in timpul unei operatiuni de reparare, informeaza The Washington Post, citand specialisti ai Muzeului Egiptean din Cairo, unde acest celebru artefact este expus.

Detaliile privind modul in care a fost distrusa masca funerara nu sunt foarte clare. Dar se pare ca, anul trecut, barba mumiei s-a fost desprins total, fie in timpul unei operatiuni de curatare a mastii, fie pentru ca aceasta nu mai era bine prinsa, potrivit Associated Press, care scrie ca a contactat trei specialisti de la muzeu, ce au oferit versiuni diferite asupra incidentului.

In acel moment, cineva avut ideea de a lipi barba cu adeziv, insa s-a folosit o substanta puternica, nepotrivita pentru astfel de antichitati - pe baza de rasina epoxidica -, iar masca funerara a fost iremediabil distrusa. "Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietati ireversibile - rasina epoxidica se foloseste pentru lipirea pieselor din metal si piatra - si cred ca nu era potrivita pentru un obiect uimitor precum masca din aur a lui Tutankhamon", a declarat unul dintre specialistii muzeului pentru Associated Press.

"Masca trebuia sa fie dusa la laboratorul de restaurare, dar se grabeau sa o expuna din nou si au folosit aceasta substanta ireversibila, care se usuca foarte repede", a mai spus acesta. Un alt specialist de la muzeu, care a fost martor la acest incident, a spus ca atunci cand un coleg de-al sau si-a dat seama ce s-a intamplat, a luat o spatula si a incercat sa elimine adezivul, dar a lasat pe masca zgarieturi permanente. Conservatorul, care inspecteaza artefactele in mod regulat, a confirmat zgarieturile si a spus ca este clar ca au fost facute cu un instrument folosit pentru a elimina adezivul.

In prezent, exista un spatiu intre barba si fata, unde se poate vedea un strat de adeziv galben trasparent, a mai spus unul dintre specialisti. In fotografii realizate vineri la muzeu, care circula printre specialisti, se poate vedea ca masca funerara a suferit reparatii, dar nu se poate stabili tipul materialului care a fost folosit in aceasta operatiune.

Muzeul Egiptean din Cairo a dezmintit faptul ca angajatii sai au distrus masca funerara, una dintre cele mai frumoase piese ale institutiei vizitate anual de sute de mii de turisti. "Este de neconceput, sunt conservatori, nu tamplari", a declarat pentru AFP directorul muzeului, Mahmoud al-Helwagy. "Operatiunea a fost bine facuta", a mai spus acesta.

Mormantul faraonului Tutankhamon, neatins vreme de 3.000 de ani

Potrivit lexpress.fr, o asociatie egipteana care lupta pentru protejarea patrimoniului a anuntat ca va depune, sambata, o plangere privind Ministerul Antichitatilor, pentru gestiune proasta, la procurorul general. Ministrul Antichitatilor, Mamdouh al-Damati, a dezmintit si el informatiile, oferind asigurari ca reparatia a fost bine facuta, fara a preciza motivul pentru care conservatorii muzeului au lipit barba de masca.

In decembrie 2014, patru sali dedicate faraonului Tutankhamon, renovate recent in cadrul Muzeului Egiptean din Cairo, au fost deschise oficial pentru public. Renovarea celor patru sali face parte dintr-un proiect intins pe durata a sapte ani, care vizeaza reabilitarea intregului Muzeu Egiptean din Cairo, inaugurat in 1902, in Piata Tahrir. Cele patru sali, inaugurate de premierul egiptean Ibrahim Mahlab, adapostesc veritabile comori extrase din mormantul lui Tutankhamon, supranumit "regele-copil", care a fost descoperit in anul 1922.

Aceasta a fost una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea. Mormantul faraonului Tutankhamon a ramas neatins vreme de 3.000 de ani, pana cand arheologul britanic Howard Carter a reusit sa il gaseasca, dupa multi ani de sapaturi sterile.

Tutankhamon a domnit in Egipt in perioada 1336 i.e.n. - 1327 i.e.n., incepandu-si domnia in jurul varstei de 8 sau 9 ani. Istoricii spun ca ar fi fost fiul lui Akhenaten, cunoscut sub denumirea de "regele eretic". Tutankhamon s-a casatorit cu sora lui vitrega, Ankhesenpaaten, si avea varsta de 17 sau 18 ani atunci cand a murit. Cauza mortii sale a ramas pana in zilele noastre un mister - ar fi putut sa fie asasinat sau sa fi murit din cauza unor rani suferite la o partida de vanatoare.

mountainpix / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri