Omul de afaceri din Satu Mare Mihai Crisan este urmarit penal de DNA Oradea pentru dare de mita in forma continuata, dupa ce ar fi oferit bunuri si bani fostului director executiv al Finantelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean si unui inspector al institutiei, pentru a nu constata nereguli.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de Directia Nationala Anticoruptie, Mihai Crisan, administrator al unei societati comerciale la data faptelor, este urmarit penal de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea pentru dare de mita in forma continuata, transmite corespondentul Mediafax.

In acest caz, omul de afaceri Mihai Crisan va fi cercetat sub control judiciar, pentru 60 de zile, intrucat Tribunalul Bihor a respins, marti, propunerea procurorilor de arestare preventiva a acestuia.

Conform ordonantei intocmite de procurorul de caz, Crisan, care era administrator al unei societati comerciale, i-ar fi oferit, in ianuarie 2013, fostului director executiv al Directiei Judetene a Finantelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean mai multe bunuri alimentare, in parcarea unui local din municipiul Satu Mare.

In schimb, sustin procurorii, Ardelean "a dispus unei echipe de control desemnate sa efectueze o inspectie fiscala generala la firma lui Crisan sa nu constate nereguli cu privire la activitatea comerciala ilicita a societatii mentionate". Inspectia a avut loc in perioada 25-30 martie 2013, iar in acea luna, in acelasi scop, Crisan i-a remis aceleiasi persoane suma de 4.000 de euro, se arata in comunicat.

De asemenea, Mihai Crisan este suspectat de mituirea unui inspector fiscal de la Serviciul de Inspectie Persoane Juridice al Directiei Judetene a Finantelor Publice Satu Mare, desemnat sa faca un control fiscal la firma sa, in mai multe randuri.

Astfel, potrivit DNA, in ianuarie 2013 Crisan "a suportat contravaloarea cheltuielilor aferente consumatiei unui numar de circa 20 de persoane invitate la un restaurant, cu ocazia celebrarii zilei de nastere a functionarului public", iar in 14 februarie "i-a oferit si predat inspectorului fiscal, prin intermediul unor angajati, doua platouri cu mancare pregatite de personalul unui restaurant". Totodata, in martie 2013, la cererea inspectorului fiscal, omul de afaceri a acceptat incheierea si semnarea unui contract fictiv intre o societate controlata de inculpat si o firma detinuta de un prieten al inspectorului fiscal, act menit sa ajute aceasta societate sa poata accesa un credit bancar, iar in aprilie i-a oferit aceluiasi inspector 1.000 de lei, cu titlu de imprumut.

"In schimbul oferirii si remiterii acestor foloase materiale, functionarul public a efectuat un control fiscal formal la societatea comerciala administrata de inculpatul Crisan Mihai, fara a constata nereguli majore, in ciuda faptului ca existau evidente dubii cu privire la legalitatea relatiilor comerciale supuse controlului", se arata in comunicatul DNA.

Omul de afaceri Mihai Crisan este patronul unui complex turistic din Satu Mare. Fostul director executiv al Administratiei Judetene a Finantelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean a fost retinut, in 15 decembrie 2014, de catre procurorii DNA, fiind suspectat ca a pretins unui om de afaceri satmarean, Gheorghe Mois, "sa se ocupe de renovarea unui imobil situat in Bucuresti, detinut de fiica sa", promitandu-i in schimb ca va aranja sa-i fie aprobata in regim de urgenta cererea de rambursare a TVA pentru suma de 771.275 lei, care sa ii sa fie platita intr-un termen cat mai scurt. Ulterior, Ardelean si Mois au fost arestati preventiv.

In acelasi dosar a fost retinut, in ianuarie, si Soos Istvan, seful Biroului Colectare si Executare Silita Persoane Juridice in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Satu Mare la data faptelor, pe care DNA il acuza de complicitate la luare de mita in forma continuata si spalare de bani.

Sursa foto.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri