Directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE), Constantin Apostol, a fost condamnat definitiv la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare sub supraveghere intr-un dosar de coruptie, dupa ce ar fi inlesnit unei firme obtinerea frauduloasa de fonduri europene.

Curtea de Apel Bacau l-a condamnat definitiv la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol, pentru ”complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene”, potrivit Mediafax.

Pe langa pedeapsa cu inchisoarea, magistratii i-au interzis lui Constantin Apostol, printr-o pedeapsa complementara, ”dreptul de a exercita functia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii”, respectiv aceea de director general al ADRNE. Totodata, seful Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est este obligat de instanta ca pe parcursul termenului de supraveghere sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada de 60 de zile, in cadrul Consiliului Judetean Bacau, respectiv SC Parc Industrial Hit SRL Bacau, sau la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau.

Intr-o prima instanta, Judecatoria Bacau il condamnase pe Constantin Apostol la doi ani de inchisoare cu suspendare. Directorul general al ADRNE mai este judecat intr-un dosar de coruptie, alaturi de primarul Bacaului, Romeo Stavarache. Potrivit rechizitoriului prezentat in instanta de procurorii DNA, Constantin Apostol si alte trei persoane cu functii de conducere in ADRNE si-au incalcat atributiile de serviciu si nu au semnalat neregularitatile pe care le-au constatat cu ocazia derularii procedurilor de accesare a fondurilor europene. Astfel, acestia ar fi inlesnit obtinerea pe nedrept de catre societatea Inter Print SRL Bacau a sumei de 689.581,47 de lei, provenita din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

In rechizitoriul intocmit, procurorii sustin ca pana in luna martie 2008 SC Inter Print SRL Bacau a avut-o ca unic asociat si administrator pe Gabriela Ciubotariu, care a cesionat partile sociale unei persoane apropiate, respectiv menajera locuintei. Aceasta a devenit si administratorul respectivei firme, iar Gabriela Ciubotariu si-a atribuit functia de director general. In 16 iunie 2008, Gabriela Ciubotariu a folosit la ADRNE mai multe documente false, inexacte si incomplete, respectiv declaratiile semnate de directorul general in numele administratorului SC Inter Print SRL, CV-ul aceluiasi administrator cuprinzand date nereale, propunerea ca manager de proiect in mod fictiv a aceluiasi administrator. In consecinta, in 12 mai 2009, intre SC Inter Print SRL si ADRNE si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei s-a incheiat contractul de finantare pentru punerea in practica a proiectului ”Modernizarea activitatii de tiparire prin asimilarea de noi tehnologii", SC Inter Print SRL dobandind pe nedrept, sustin procurorii, suma de 689.581,47 lei, provenita din Fondul European de Dezvoltare Regionala. De altfel, cu aceasta suma Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului s-a constituit parte civila in procesul derulat la Judecatoria Bacau.

Anchetatorii au mai constatat ca Gabriela Ciubotariu a depus un act fals, respectiv hotararea administratorului unic, prin care ”a incercat sa acrediteze ideea ca a fost mandatata de administratorul de drept al firmei sa intocmeasca si sa depuna documentatia pentru obtinerea fondurilor europene”.
In acelasi dosar, magistratii Curtii de Apel Bacau au condamnat-o pe Gabriela Ciubotariu la doi ani si 10 luni de inchisoare pentru „complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene”. De asemenea, in aceeasi cauza, ceilalti trei angajati cu functii de conducere in ADRNE au fost condamnati la pedepse cuprinse intre un an si jumatate si doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pentru complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

Ca si in cazul lui Constantin Apostol, celor trei sefi din ADRNE li s-a interzis dreptul de a mai exercita functiile de care s-au folosit pentru comiterea infractiunii. De asemenea, Gheorghe Harja, director al Directiei de Organism POR, Ioan Romeo Sauciuc, sef Birou Asistenta Tehnica si Ionel Popa, sef Birou Evaluare, Selectie si Contractare in cadrul ADRNE, au fost obligati de instanta ca, pe parcursul termenului de supraveghere, sa presteze o munca neremunerata, in folosul comunitatii, pe o perioada de 60 de zile, in cadrul Primariei Piatra Neamt, respectiv Directia de Asistenta Sociala - Compartimentul de Evaluare si Consiliere Psihologica, sau la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt.
Totodata, magistratii bacauani le obliga in solidar pe cele cinci persoane condamnate in dosar, inclusiv societatea Inter-Print SRL Bacau, la plata sumei de 689.581,47 lei, reprezentand despagubii materiale, actualizata la data platii cu dobanzile si penalitatile aferente calculate in conditiile legii, catre partea civila Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri