Paltin Sturdza l-a inregistrat pe Gheorghe Ceteras, cu un ceas si un reportofon, cand au discutat despre terenul obtinut de Sturdza, din care Ceteras voia 10.000 de hectare, in schimbul interventiilor sale: "Aveti o sentinta, e legala, ati castigat dar de aici mai sunt pasi, ca traim in Romania".

Omul de afaceri Gheorghe Ceteras si avocatul Mihail Cosmin Vasile au fost arestati preventiv de judecatorii Curtii de Apel Brasov, fiind acuzati de trafic de influenta intr-un dosar disjuns din cel in care 17 persoane, intre care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam si senatorul Tudor Chiuariu au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, privind retrocedari ilegale de paduri. Potrivit procurorilor anticoruptie, in contextul in care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de padure din Romania, respectiv de 43.227 de hectare, ramasa irevocabila, "interesul persoanelor care se ocupa in mod obisnuit cu vanzarea de paduri a fost foarte ridicat, stiut fiind ca valoarea unei paduri creste proportional cu marimea suprafetei compacte", scrie Mediafax.

Unul dintre primii interesati de padurea retrocedata lui Gheorghe Paltin Sturdza a fost si Gheorghe Ceteras, care l-a contactat pe Sturdza si i-a cerut sa-i acorde o intalnire legata de subiectul terenului respectiv, sustin anchetatorii. Procurorii anticoruptie prezinta, in documentul prin care a fost retinut Gheorghe Ceteras o inregistrare din 26 iulie 2012 a unei discutii dintre Ceteras, Paltin Sturdza si avocatul Cosmin Mihai Vasile, care a avut loc la Brasov. Anchetatorii arata ca Paltin Sturdza a facut aceasta inregistrare cu un ceas care avea functie de inregistrare audio-video, precum si cu un reportofon, pe care il avea asupra sa, acest probe fiind ridicate de procurori in 15 octombrie 2014, in urma perchezitiei facute la locuinta lui Sturdza. Din discutie rezulta ca Gheorghe Ceteras incerca sa intre pe filiera retrocedarilor ilegale si sa cumpere de la Paltin Sturdza teren din suprafata de peste 43.000 de hectare de padure obtinuta de Sturdza in urma unei decizii ilegale a instantei.

"Sturdza: Practic mai e... Da spuneti, cum ati auzit de mine? Cum ati avut telefonul si astea...
Ceteras: O sa va spun dumneavoastra... De la domnul (neinteligibil). Eu anul trecut am castigat 5.050 de hectare.
Sturdza: Castigat? Prin recuperare?
Ceteras: Vedeti dumneavostra... Titlul de proprietate, pus in posesie, tot, tot, tot, tot... Eu intr-o luna jumate le-am rezolvat toate. Punere in posesie, tot, tot, tot, tot. Asa am auzit de dvs...
Sturdza: Dar cine v-a dat numarul meu de telefon?
Ceteras: Traim in Romania, v-am spus... Nu fac parte din baietii cu ochi... antene... eu imi vad de treaba mea si stiu ce am de facut... ... un prieten am auzit.
Sturdza: Din Braila?
Ceteras: Nu, nu... De pe la Covasna de undeva... Aici ati avut...
Sturdza: Cu cealalta treaba... Am inteles... Daca e Covasna...
Ceteras: Da, si mi s-a spus: «Ma, tu mai ai niste bani. Poate intri intr-o colaborare... Poate o cumperi, poate faci (neinteligibil)». Ce suprafata? «43.000 de hectare» Sincer sa va spun, am inceput sa sap. Cat ar fi liber, cat ar fi ocupat, cat ar fi nu stiu ce, nu stiu cum... Imi cer scuze ca am facut treaba asta, dar cand venim aici, sa stim ce discutam...
Sturdza: Pai si de unde ati aflat, de la Ocolul Silvic, de unde?
Ceteras: Domnule, va spun altceva: eu, titlu-i asta, se poate citi, sentinta e aici, cand am castigat-o, si intr-o luna jumate le-am avut toate la mana. Si titlul, si punere in posesie, si tot. Mai am...
Sturdza: Da, dar cate hectare?
Vasile Cosmin: 5.000...
Ceteras: 5.000... 5.000... uitati, 5.000 si 50 de hectare.. (n.n. - se apleaca spre el si ii indica lui Sturdza cu degetul pe un document pe care acesta il detine). Si, culmea, ca pe Covasna, hai numai sa va spun.
Sturdza: ...Gura Teghii...
Ceteras: Gura Teghii, da?
Sturdza: ...la Buzau.
Ceteras: Da. La Buzau. Pe Covasna, acuma la Sfantu Gheorghe am pe 11 septembrie recursul pentru 5.666, dar si pe alea trebuie sa le castig.", se arata in documentul procurorilor.
In continuarea discutiei dintre cei trei, Ceteras ii explica lui Sturdza cum a ajuns sa revendice peste 5.000 de hectare de padure din Covasna:
"Vasile Cosmin: Tot in Covasna. Deci aceasta de 5.000 de hectare care o tineti dumneavoastra in mana, titlul asta, este pe partea Buzaului. Iar acuma, pe coama muntelui o avem pe cea de pe Covasna.
Ceteras: Pe Covasna. Care si aia se va rezolva.
Sturdza: Poftim?
Ceteras: Si aia se va rezolva, (neinteligibil) lui Dumnezeu, ca mai presus de lege nu e nimeni. E o hotarare judecatoreasca, aia e punere in posesie. Aici e sentinta, cand s-a castigat. In aprilie... Si eu in aprilie am... si titlul...
Sturdza: SC Forestierea Ardeleana.
Ceteras: Da... da...
Sturdza: Cu asta v-ati judecat?
Ceteras: Nu, eu am luat dreptul litigios de la ei, in 2010... in 2011...
........................................................................................................................
Ceteras: Da... Ardeleana. Si tot ei au pe Covasna. Au... in total au fost 17.000 de hectare. Din 17.000 de hectare, ce a fost liber pe Covasna e liber.
Vasile Cosmin: Pe Covasna, noi am cerut doar ce mai este liber.
Ceteras: Ce mai este liber. Ca sa nu mai taraganam cu timpul, (neinteligibil), s-o lalaim, is libere 5.666 de hectare pe Covasna.".
Potrivit discutiei redate in anchetatori in documentul citat, Gheorghe Ceteras a trecut la negocieri cu Paltin Sturdza, intrebandu-l ce intentii are legat de suprafata de peste 43.000 de hectare de padure:
"Ceteras: Haideti sa trecem la fapte. Dumneavoastra...
Sturdza: Deci dvs. aveti padurea asta in posesie?
Ceteras: Da.
Vasile Cosmin: Da, este in proprietatea dansului. 5.050 de hectare.
Ceteras: ...si ... bine, mai am si alte bunuri (neinteligibil). Eu am vrut sa am o discutie cu dvs. Altfel, nu stiu. Vreti sa o vindeti in stadiul in care e, vreti sa o recuperati...
Sturdza: Stai putin, cand spui in stadiul care e la ce te referi? La intinderea padurii, la...
Ceteras: Nu, aici dvs. aveti o sentinta, nu, e legala, bine, ati castigat in revizuire, dar de aici mai sunt pasi. Pasi, ca traim in Romania. Sunt... Dvs. stiti, sunt oameni care din 2007 nu sunt pusi in posesie. Asta e Romania, ce sa mai".

Procurorii sustin ca in intalnirea din 26 iulie 2012, de la Brasov, Gheorghe Ceteras si avocatul Cosmin Vasile i-au pretins lui Paltin Sturdza 10.000 de hectare de padure, respectiv 25 la suta din suprafata de peste 43.000 de hectare, "in schimbul determinarii functionarilor din judetul Bacau (prefect - presedintele Comisiei judetene de fond funciar, ITRSV, Directia silvica) sa efectueze cat mai urgent punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate". Gheorghe Paltin Sturdza nu a acceptat propunerea celor doi, intrucat a considerat ca este prea mare comisionul cerut. Ceteras si Vasile mai sunt implicati intr-un dosar penal de la DNA Ploiesti, ce priveste reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5.134 de hectare de padure.

In 22 ianuarie, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu si alte 13 persoane au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in dosarul retrocedarii ilegale a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau. In acest dosar sunt judecati si Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul suprafetei de peste 43.000 de hectare de padure, judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan. Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor, si persoana fizica Alina Suciu.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas sunt arestati preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru, in arest la domiciliu. Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri