Preturile unor medicamente oncologice vor scadea si cu 1.200 de lei, printr-o revizuire prevazuta de lege, ce trebuie aplicata de producatori de medicamente pana in 10 martie, potrivit unei evaluari a Directiei farmaceutice din Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a anuntat luni ca solicita tuturor detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sau reprezentantilor acestora sa isi actualizeze, pana la data de 10 martie 2015, toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul ministrului Sanatatii 75/2009. In urma revizuirii, un medicament pentru cancer pulmonar si pancreatic, care costa in prezent 8.361 de lei, ar urma sa coste, dupa reclaculare 7.165 de lei, un medicament pentru cancer de colon, de ficat si la plamani, care costa 5.216 lei, ar urma sa coste, 4.227 de lei, iar un altul, pentru mielom multiplu, scade de la 4.557 de lei la 3.770 de lei cutia, potrivit Mediafax.

Ministrul Sanatatii: Nu am stiut ca pot fi diferente asa de mari, pana nu am vazut rezultatul evalarii

Potrivit aceleiasi evaluari, in cazul unui medicament pentru tratamentul hepatitei B, pretul se reduce de la 1.713 lei, la 1.595 de lei, un medicament pentru boala cronica de rinichi si anemie, care costa 1.043 de lei, va costa 759 de lei, un medicament pentru insuficienta renala cronica cu pretul 2.279 de lei va costa 1.685 de lei, iar un medicament pentru boli mintate care costa 342 de lei va costa 177 de lei.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca a cerut Directiei fermaceutice o evaluare a preturilor la medicamente. "Nu am stiut ca pot fi diferente asa de mari, pana nu am vazut rezultatul evalarii. L-am informat pe premierul Victor Ponta si i-am prezentat si dumnealui rezultatele", a spus ministrul Sanatatii. Premierul Victor Ponta i-a cerut, miercuri, ministrului Sanatatii sa transmita firmelor producatoare de medicamente ca solicitarea de actualizare a preturilor la medicamente se bazeaza pe dreptul romanilor de a plati acelasi pret precum cel achitat de alti cetateni din state membre UE. "Va rog sa explicati ca suntem in Uniunea Europeana si ca romanii au dreptul sa plateasca medicamentele la preturile care sunt accesabile si pentru alti cetateni europeni: bulgari, maghiari, germani, ce or fi ei. Nu cu 25% in plus. Stiu ca producatorii sunt suparati si de asta, din 2009 pana azi, nu am facut ce trebuia, dar trebuia sa facem mai demult. Nu facem altceva decat sa dam drepturile romanilor de a plati medicamentele la preturile din Uniunea Europeana. Inteleg ca va fi o lupta grea. Cu cat veti explica mai mult, cu atat vom castiga mai usor aceasta batalie", i-a spus Ponta ministrului, in sedinta de guvern, in fata presei.

Ministerul Sanatatii a cerut producatorilor revizuirea preturilor, in virtutea Ordinului ministrului Sanatatii nr. 75/2009, care nu a fost pana acum aplicat. Potrivit ordinului, pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari: Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania.

Reduceri de 20% la unele medicamente

CNAS a aratat, marti, ca actualizarea preturilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de pana la 20 la suta la unele produse, iar diferenta de bani va putea fi utlizata pentru achizitia de tratamente inovatoare. In schimb, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) sustine ca scaderea pretului la medicamente trebuie facuta simultan cu implementarea unor mecanisme de protectie care sa garanteze ca produsele pentru Romania ajung la pacienti, in ciuda pretului mic.

Reprezantantii pacientilor sunt de parere ca faptul ca Romania practica cel mai mic pret din Europa la medicamente incurajeaza exportul paralel, facand ca "interese comerciale imorale si ilegale sa faca atractiva vanzarea medicamentelor produse pentru Romania in alte tari, pe bani mai multi si cu plata in avans".

Coalitia arata ca a luat act cu ingrijorare de cresterea numarului de pacienti din Romania care nu au acces la tratamentele necesare. Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) sustine ca pretul real al medicamentelor in Romania este cu 29 la suta sub cel afisat in catalogul national al preturilor, mentionand si ca, prin ordinul din 2009, este comparat cu pretul din alte 12 tari europene care au sisteme si politici de sanatate diferite de situatia din Romania (alta cheltuiala pe cap de locuitor, alt sistem de finantare, de compensare al medicamentelor etc.). "Astfel, in contextul unor noi scaderi de preturi vom asista la o crestere a comertului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legala, dar in detrimentul pacientului roman care nu isi va mai gasi medicamentele necesare", arata ARPIM.

Ministrul Sanatatii a cerut pacientilor sa sesizeze Agentia Nationala a Medicamentului daca vad ca dispar de pe piata anumite medicamente, odata cu aplicarea ordinului prin care producatorii vor fi obligati sa revizuiasca preturile pana la 10 martie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri