Majoritatea romanilor (74%) considera ca UE se indreapta in directia cea buna, in timp ce 34% spun ca Romania merge in directia corecta, doar 17% percepand situatia economiei nationale ca fiind buna si foarte buna, potrivit ultimului Eurobarometru.

74% dintre romani se declara optimisti in legatura cu viitorul UE (media europeana fiind de 56%), cu 11% mai multi in 2014 fata de 2013, conform ultimului Eurobarometru prezentat, luni, de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

60% dintre romani au incredere in UE, iar 68% se simt cetateni romani, in crestere fata de 56% in 2013. Marea majoritate a romanilor (74%) considera ca UE se indreapta in directia cea buna, in timp ce numai 34% spun ca Romania merge in directia corecta.

17% dintre repondenti percep situatia economiei nationale ca fiind buna si foarte buna. In ceea ce priveste asteptarile pentru urmatoarele 12 luni, 35% se asteapta ca situatia economica sa se imbunatateasca. 53% dintre romani sunt multumiti de modul in care isi exercita drepturile democratice in cadrul UE, in timp ce doar 25% sunt satisfacuti de modul de functionare a democratiei romanesti, in crestere, totusi, cu 10% fata de 2013.

Totodata, romanii sprijina intr-o masura mult mai mare decat media europeana prioritatile Comisiei Juncker. Astfel, politica de extindere a UE este sustinuta de 72% dintre repondenti, fata de media europeana de 39%, romanii situandu-se pe primul loc in acest sens. La nivel national, romanii sunt preocupati de somaj si inflatie, precum si de starea sistemului sanitar si de asistenta sociala.

Citeste si:
Trafic din ce in ce mai intens. Vom depasi 9 MIL. de masini in Romania
Parcul auto din Romania va...

88% dintre cei chestionati apreciaza ca situatia locurilor de munca in Romania este proasta si foarte proasta. Romanii apreciaza pozitiv drepturile lor in alitate de cetateni europeni, 84% fiind multumiti de dreptul de a lucra in orice stat membru. Eurobarometrul a fost realizat in perioada 8-17 noiembrie 2014. Au fost intervievate 1.016 de persoane, marja de eroare fiind de 3%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un gandac, problema in calea finantarii autostrazii Sibiu-Pitesti