Rusia ar fi exercitat presiuni asupra Romaniei si Poloniei pe tema scutului antiracheta NATO, iar aceasta atitudine va continua la adresa tuturor tarilor participante la sistemul antibalistic, a avertizat generalul Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO in Europa.

In cadrul unui seminar pe teme de securitate organizat la Bruxeles, generalul Breedlove a facut referire la amenintarile la adresa Danemarcei proferate de ambasadorul rus in Copenhaga, Mihail Vanin. "Aceste amenintari sunt doar urmatorul pas", a spus Breedlove, notand ca, anterior, Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra Romaniei si Poloniei, relateaza Mediafax.

"Orice alta tara care vrea sa se alature acestui sistem de aparare (antiracheta) va fi supusa presiunilor politice si diplomatice" din partea Rusiei, a subliniat Breedlove. Rusia va considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice, a avertizat sambata ambasadorul rus in Copenhaga, Mihail Vanin, amenintand ca navele militare daneze risca sa fie atacate daca Danemarca se va alatura sistemului antiracheta.

"Daca Danemarca se va alatura sistemului antiracheta, care este controlat de Statele Unite, acest lucru va insemna ca navele militare daneze vor fi tinte ale rachetelor nucleare ruse. Este important sa se stie acest lucru", a declarat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, intr-un interviu acordat publicatiei Jyllands-Posten. "Nu cred ca danezii inteleg foarte bine situatia. Participarea la sistemul antiracheta va fi in detrimentul relatiilor dintre tarile noastre. Toate tarile care se vor alatura sistemului antiracheta NATO in viitor vor fi tinte ale rachetelor balistice ruse", a adaugat Vanin. "Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depasit limita", a reactionat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, citat de Associated Press.

Exercitii militare romano-americane in Campia Turzii

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a afirmat, duminica, la Campia Turzii, unde a asistat la un exercitiu militar romano-american, ca in acest an sunt planificate peste 340 de exercitii de instruire, din care aproximativ 40 vor fi organizate impreuna cu partenerii din NATO si UE. Mircea Dusa a declarat, duminica, la Baza 71 Aeriana Campia Turzii, unde a asistat la exercitiul romano-american Dacian Warhawk, ca anul acesta Ministerul Apararii Nationale a planificat peste 340 de exercitii de instruire, transmite corespondentul Mediafax.

"Anul acesta am planificat peste 340 de exercitii de instruire, unele dintre acestea, circa 40, sunt organizate impreuna cu partenerii nostri din NATO si UE. Saptamana viitoare, marti, va incepe in poligonul Smardan un exercitiu de pregatire in comun tot cu militarii americani, parasutisti, iar la inceputul lunii aprilie vom avea un exercitiu mai complex, tot in poligonul de la Smardan, la care vor participa aproximativ 2.500 de militari romani, americani si britanici, plus un pluton de militari din Republica Moldova. Va fi o prezenta permanenta a militarilor din NATO si UE pe flancul estic, prin rotatie, exercitiile au rolul de a asigura pregatirea militarilor in comun pentru a invata si a perfectiona tehnicile de lupta in comun", a spus Dusa.

El a adaugat ca exercitiile "sunt foarte bine venite, pentru toti militarii care participa la aceste activitati". "De asemenea, tot la Campia Turzii va incepe un exercitiu cu avioane A-10, vor fi 11 astfel de avioane, un exercitiu in comun cu partenerii nostri americani", a spus ministrul Apararii.

Mircea Dusa a asistat, duminica, la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii, la exercitiul bilateral romano-american Dacian Warhawk, alaturi de seful Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciuca, si seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul maior Laurian Anastasof. Astfel, el a urmarit o demonstratie aeriana cu avioane F-16 si MiG 21-Lancer si a vizitat o expozitie in care au fost prezentate doua astfel de aparate.

Comandantul exercitiului Dacian Warhawk, Adrian Motorga, a declarat ca scopul acestuia este "schimbul de experienta, exersarea tacticilor si procedurilor operationale asociate pentru angajarea puterii aeriene, cresterea nivelului de profesionalism in cadrul operatiunilor aeriene, precum si a increderii si interoperabilitatii dintre aliatii NATO, romani si americani". "De asemenea, se urmareste dezvoltarea integrarii dintre platforme, in cadrul tactic, prin schimbul de experienta cu privire la angajamentele tactice si operatii de sprijin aerian, pentru cresterea capabilitatilor de raspuns in cadrul NATO", a spus Motorga.

Adjunctul exercitiului din partea americana, pilotul Ryan Nudy, a declarat, la randul sau, ca exercitiul comun cu militarii romani "arata angajamentul dintre aceste doua tari NATO". "Este o onoare sa fim aici, impreuna cu voi, si sa ne antrenam impreuna", a spus pilotul american. El a adaugat ca diferentele dintre cele doua tipuri de avioane, F-16 si MiG-21 Lancer, nu sunt foarte mari si a laudat profesionalismul pilotilor romani.

Exercitiul se desfasoara la Baza 71 Aeriana Campia Turzii in perioada 16-26 martie, la el participand 200 de militari romani, cu sase avioane MiG 21-Lancer si un elicopter echipat MEDEVAC, si 250 de militari americani, cu sase avioane F-16.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri