30 Martie 2015

7 carti despre aviatie: paseste in lumea mai putin cunoscuta a pilotilor de avioane



Pentru milioane de oameni, calatoria cu avionul este o experienta confuza, incomoda si chiar infricosatoare, chiar daca, statistic, sansele de a fi lovit de un fulger sunt mai mari decat cele de a pieri intr-un avion. Acum, va rugam sa va fixati centurile de siguranta, pentru o calatorie palpitanta in lumea mai putin cunoscuta a pilotilor de avioane.

Fate Is the Hunter

Aceasta biografie clasica reprezinta o expunere indeaproape si palpitanta despre zilele timpurii si perfide ale aviatiei comerciale. Scrisa in stilul propriu al autorului (Ernest Gann), cartea Fate Is the Hunter reuseste sa aduca cititorul chiar in cabina de pilotaj, cu triumful si terorile pe care pilotii le-au trait atunci cand zborul de linie era orice in afara de rutina.


Stick and Rudder: An Explanation of the Art of Flying

Cartea Stick and Rudder, scrisa de Wolfgang Langewiesche, reprezinta poate prima analiza precisa intreprinsa vreodata a "artei de a zbura" si a fost continuu republicata timp de treizeci si trei ani, cu vanzari constant aflate in crestere.

Instructorii de zbor au constatat ca aceasta carte explica intr-adevar momentele cele mai importante dinainte si din timpul unui zbor, intr-un mod util de studiat, precum decolarea, pregatirea de aterizare sau indiciile vizuale pe care un pilot le foloseste in timpul zborului.


The Last Flight Plan: Destination, Uncertain...

Scrisa de John L. Sparks, cartea The Last Flight Plan reprezinta o adevarata poveste de aventura si dragoste. Autorul isi propune sa explice din propia experienta modul in care poti supravietui intr-o lume aflata in continua schimbare, in incercarea de deveni un pilot de avioane pentru un trai decent.

Povestea nu este mult diferita comparativ cu alte povesti de viata, cu reusite si infrangeri, dar descrie o calatorie de 50 de ani, perioada in care industria aviatiei s-a dezvoltat fara precedent, iar cursele de linie din Statele Unite catre Europa si intreaga lumea au devenit o rutina.


50 Tales of Flight: From Biplanes to Boeings

In cartea 50 Tales of Flight, scrisa de Owen Zupp, cititorul nu este pur si simplu aruncat intr-o insiruire de modele de avioane de la biplan (avion cu doua randuri de aripi, dispuse una deasupra celeilalte) si pana la Boeing, asa cum titlul poate sugera. Aceasta carte este construita de la zero. De la alarma ceasului care da startul zilei pentru un pilot de linie al unei companii aeriene, pana la sunetul de tacere alarmanta atunci cand un motor al aeronavei cedeaza.

Exista momente de tensiune si altele pline de umor, gata sa fie descoperite in aceasta colectie de povestiri, stransa in cei peste treizeci de ani de zbor ai autorului. Intercalate sunt si povesti ale altor aviatori. In anumite privinte, aceasta carte urmareste o viata de pilot, dar in altele ofera perspective si inspiratie; la fel ca si cerul in sine, pentru oricine este interesat de aviatie, sau pur si simplu intrigat de acest domeniu.


Freight Dog: The Dark Side of Aviation

Asezati-va in spaterele scaunelor din avion si uitati ceea ce vi s-a spus despre notiunea romantica a industriei aeriene de linie. Nu este precum ati vazut in filme. Puneti-va centura de siguranta si alaturati-va capitanului de bord Kimber C. Turner pentru un zbor peste o cariera treizeci ani de suisuri si coborasuri in domeniul aviatiei de linie.

Aceasta poveste a vietii sale in care avem atat dragoste cat si ura in avioane va pendula de la ras la livid si inapoi. Autorul cartii Freight Dog: The Dark Side of Aviation este un pilot de avion pensionar cu peste 18.000 de ore de zbor si un fost gazda talk-show de radio.


Flight

Flight, scris de Adam Thorpe, este un roman antrenant care urmareste viata lui Bob Windrush: un pilot de linie comerciala, de varsta medie si divortat, care fuge de trecutul sau, dupa ce a refuzat o slujba suspecta in Orientul Mijlociu. Bob obisnuia sa transporte pasageri, apoi a lucrat ani de zile pe transport de marfa catre toate colturile lumii - inclusiv in zonele de razboi. Pana cand, intr-o zi, a refuzat o afacere care nu "mirosea" bine - ceea un pilot nu ar trebui sa faca niciodata.

Acum, pilot privat pentru un print din Dubai, se gaseste in acel moment in care trecutul il ajunge din urma. Prins intre cei care doresc sa afle mai multe si cei care doresc sa-si acopere urmele, devine o tinta vie si fuge pe o insula scotiana izolata. Urmarit atat de asasini cat si de un divortd ezastruos si amar, lupta pentru a se acomoda in acest loc sterp,, luand o alta identitate.


Dangerous Lessons and Guardian Angels: An airline pilot's story

Cartea Dangerous Lessons and Guardian Angels: An airline pilot's story, scrisa de P. J. Spivack, descrie o adevarata aventura, plina de actiune, care se intinde pe o cariera de 35 de ani de pilot de linie, precum transporturi de arme catre insurgentii nigerieni, zboruri de o parte si de alta a Berlinului in timpul Razboiului Rece si incursiuni in salbatica Rusie. Povestile din aceasta carte va vor tine cu "sufletul la gura", de exemplu, in momentul in care autorul (capitanului avionului de linie) este fortat sa efectueze o aterizare aproape de moarte... pe o ceata totala. In timpul aterizarii pista nu se poate distinge decat atunci cand avionul s-a oprit definitiv.

Exista, de asemenea, un capitol cu sfaturi si sugestii despre cum sa devi un pilot de linie si sa obti un post la o companie aeriana. Autorul ofera si un mesaj inspirational despre perseverenta, concentrare si arta de a nu renunta, chiar si atunci cand fortele care ti se opun sunt coplesitoare. Credibilitatea autorului este sustinuta de cele peste 21.000 de ore de zbor pe curse de linie.




Citeste si