Romania are potential pentru a deveni un lider regional, dar trebuie sa mai faca progrese in privinta climatului investitional, a declarat insarcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson, precizand, totodata, ca firmele de stat trebuie conduse de manageri privati, numiti fara influente politice.

Companiile americane "isi dau seama de potentialul Romaniei de a deveni un lider regional", dar, pentru a-si atinge pe deplin acest potential, "Romania trebuie sa continue sa faca progrese in ceea ce priveste climatul investitional si de business", a declarat Dean Thompson, la forumul "Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - Romania", scrie Mediafax.

Thompson a precizat ca Romania a facut multe pentru a atrage investitii straine directe, inclusiv din partea companilor americane, dar poate face mai mult."Companiile americane, la fel ca toate companiile, cauta o piata stabila, transparenta si predictibila – cu costuri si beneficii clare si predictibile", a spus oficialul SUA. Acesta a subliniat importanta unei bune guvernante corporative, pentru care este nevoie de oameni competenti si cu experienta.

"Guvernanta corporativa implica echilibrul intre interesele tuturor partilor care au legatura cu o companie, fie actionari, conducere sau institutiile statului. Aceasta sarcina poate fi dificila, deoarece presupune un sistem solid de reguli, practici si procese, prin care o companie este condusa si controlata. Primul pas catre o buna guvernanta corporativa este sa ai oameni potriviti – competenti, cu experienta, profesionisti. Guvernul roman trebuie sa se asigure ca firmele la care este actionar majoritar sunt conduse de manageri privati, profesionisti, selectati in urma unui proces transparent si competitiv, lipsit de influente politice", a afirmat Dean Thompson.

Totodata, Guvernul roman ar trebui sa le permita acestor manageri sa ia decizii viabile "fara teama amestecului functionarilor guvernamentali in afacerile interne ale companiei", a declarat Thompson, punctand faptul ca astfel de decizii aduc beneficii precum protejarea companiei fata de amenintarea coruptiei si sprijina cresterea economica. O buna guvernanta corporativa, bazata pe "reguli clare ale jocului" si pe "mecanisme de control", face ca actele de coruptie sa fie mai dificil de realizat, a spus Dean Thompson.
"Prin limitarea oportunitatilor de coruptie, companiile in care statul este actionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului"", a mai spus oficialul american. De asemenea, insarcinatul cu afaceri al SUA a pledat pentru consultarea transparenta a tuturor partilor interesate inainte de adoptarea unei legi, precum si pentru asigurarea unei stabilitati a mediului investitional "evitand luarea de decizii in graba, pe termen scurt".

Citeste si:
Ce schimb de replici au avut Dean Thompson si Iohannis de Ziua Americi
Ce schimb de replici au avut...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Platformă electronică pe site-ul STS pentru declaraţii și adeverințe online
Setari Cookie-uri