Sapte din 10 angajati romani considera ca sunt responsabili pentru propria stare de sanatate, insa tot atatia cred ca stabilitatea financiara contribuie la imbunatatirea vietii, arata un primul studiu realizat in Romania privind perceptia angajatilor asupra calitatii vietii, de Sodexo, companie care emite tichete de masa.

Cercetarea urmareste aspectele si activitatile asociate de romani cu o buna calitate a vietii, precum si modalitatile prin care acestia considera ca isi pot imbunatati si mentine sanatatea.

1. Calitatea vietii: o stare buna de sanatate este principalul aspect asociat

Pentru 80% dintre angajatii romani, calitatea vietii este asociata cu o stare buna de sanatate, in timp ce familia si prietenii, precum si stabilitatea financiara contribuie la imbunatatirea vietii pentru 76%, respectiv 73% dintre acestia. Vacantele si timpul liber sunt importante, in egala masura, pentru 47% dintre respondenti. La acest chestionar, respondentilor li s-a oferit posibilitatea de a alege raspunsuri multiple.

2. Responsabili pentru propria stare de sanatate

Potrivit cercetarii realizate de Sodexo, 71% dintre angajatii romani considera ca responsabilitatea propriei stari de sanatate le apartine. Acest lucru este evidentiat si de metodele prin care ei considera ca isi pot imbunatati si mentine o stare buna de sanatate (a existat optiunea de a selecta raspunsuri multiple):
• 81% identifica miscarea si activitatea sportiva ca principale metode de imbunatatire si mentinere a starii de sanatate
• Pentru 77%, nutritia si un stil alimentar adecvat sunt importante
• Relaxarea si diminuarea nivelului de stres au fost nominalizate de 76% dintre respondenti
• Un stil de viata fara fumat si fara alcool reprezinta modalitati de imbunatatire a sanatatii pentru 45%, respectiv 43% dintre respondenti

3. Specialistii in nutritie devin importanti in stabilirea unei diete echilibrate

Studiul Sodexo evidentiaza ca nutritia castiga o importanta majora, cu 81% dintre respondenti declarand ca sunt atenti la ce mananca si cu numai 4% care asociaza nutritia cu o dieta de slabit. Pentru o dieta echilibrata si o nutritie corecta, romanii considera in proportie de peste 59% ca ajutorul unui medic nutritionist este obligatoriu.

Studiul este primul barometru local realizat de Sodexo Romania privind calitatea vietii in randul angajatilor si evidentiaza, in acelasi timp, preocuparea romanilor pentru gasirea unui echilibru intre viata profesionala si cea personala. Cercetarea a fost realizata in intervalul septembrie 2014-ianuarie 2015, pe un esantion de 550 de angajati permanenti, din mediul urban si rural, angajati in birouri si fabrici.

Despre respondenti

• 52% dintre participantii la cercetarea realizata de Sodexo sunt barbati, femeile reprezentand 48%
• 57% dintre respondenti se incadreaza in categoria de varsta cuprinsa in intervalul 30-49 de ani
• 83% din total locuiesc in mediul urban, diferenta de 17% locuind in mediul rural
• 16% ocupau o functie de conducere la momentul realizarii cercetarii
• 65% au studii universitare si postuniversitare, in timp ce 26% sunt absolventi de scoli liceale sau profesionale

Grupul Sodexo este prezent in Romania din 1998, iar astazi numara 630 de angajati. In 2013, compania de tichete a avut o cifra de afaceri neta de aproape 5,2 milioane euro (23 de milioane de lei) si pierderi de peste 485.000 euro (2,2 milioane de lei).

Compania concureaza pe piata tichetelor de masa si tichetelor cadou cu companiile Edenred si Up (fosta Cheque Dejeuner).

Sursa foto: Stare de bine/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri