Ministerul de Externe a precizat ca este in curs de desfasurare evacuarea a 5 romani din Yemen, iar alti 17 au fost evacuati in ultimul timp, in contextul escaladarii conflictului violent din aceasta tara, care nu permite efectuarea de evacuari in siguranta.

"Pe fondul deteriorarii situatiei de securitate din ultimele zile in Republica Yemen, Ministerul Afacerilor Externe a monitorizat permanent evolutiile din zona, actionand pentru contactarea cetatenilor romani in vederea pregatirii actiunilor de evacuare in siguranta. In egala masura, a contactat organizatiile internationale implicate si un numar de state cu cetateni proprii in Yemen pentru identificarea unor modalitati concrete de evacuare. In pofida eforturilor depuse, actiunile nu au fost finalizate pana in prezent, ca urmare a escaladarii extrem de violente a conflictului din Yemen, ce nu permite efectuarea de evacuari in siguranta", se arata in raspunsul MAE, urmare a nemultumirilor exprimate de unii romani aflati in continuare in Yemen, scrie Mediafax.

MAE precizeaza ca Ambasada Romaniei la Abu Dhabi a comunicat aceste aspecte persoanelor respective, acestea fiind asigurate ca se depun toate eforturile pentru ca evacuarea acestora sa fie facuta fara a le pune viata in pericol. Misiunea diplomatica romana la Abu Dhabi continua sa asigure asistenta cetatenilor romani, fiind in legatura cu toate organizatiile internationale implicate si misiunile diplomatice din zona, pentru identificarea solutiilor pentru evacuarea in siguranta, mai informeaza Ministerul de Externe. "Pana in prezent 14 cetateni romani au fost evacuati la data de 25 martie, transportul acestora realizandu-se in siguranta, alti 3 cetateni romani au fost evacuati la data de 30 martie 2015, transportarea fiind efectuata fara a le afecta siguranta, iar in prezent se afla in curs de desfasurare o operatiune de evacuare a 5 cetateni romani", anunta MAE.

"Anterior debutului crizei, MAE a facut un apel ferm la cetatenii romani, prin emiterea unui avertisment de calatorie pentru Yemen, care contine nivelul maxim de alerta, respectiv «Pericol major – parasiti imediat zona sau tara!» Ministerul Afacerilor Externe reitereaza solicitarea adresata cetatenilor romani prezenti in zonele de conflict, de a contacta misiunile Romaniei din teritoriu pentru a-si inregistra prezenta, astfel incat sa poata beneficia de asistenta si protectie consulara si totodata, de a consulta informatiile furnizate prin intermediul aplicatiei «Calatoreste in siguranta» - care poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone, si serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare «Un SMS iti poate salva viata!»", precizeaza Ministerul de Externe.

Cinci sute nouasprezece persoane, majoritatea civili si 90 de copii, au fost ucise in ultimele doua saptamani de violente in Yemen, a anuntat, joi, coordonatoarea operatiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citata de Associated Press. In plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost ranite, iar alte zeci de mii si-au parasit locuintele. In acest context, Valerie Amos si-a exprimat, in special, ingrijorarea fata de "siguranta copiilor, care sunt prinsi la mijloc". Arabia Saudita a declansat saptamana trecuta Operatiunea "Furtuna Determinarii", in scopul "apararii Administratiei legitime" a presedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vanatoare saudite bombardeaza pozitii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, si din nordul tarii. La operatiuni participa si avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc si Sudan.

Militiile siite huthi, sustinute de Iran, avansasera spre sudul Yemenului, o tara aflata in anarhie dupa ce insurgentii au ocupat capitala, in septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt stationate in sudul tarii, unde se afla presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, sustinut de Statele Unite. Presedintele Yemenului a plecat in exil saptamana trecuta. In Yemen sunt active si celule ale organizatiei Al-Qaida in Peninsula Arabia si ale grupului Stat Islamic, doua retele teroriste sunnite. Arabia Saudita, o tara preponderent sunnita, acuza Iranul siit, principalul adversar regional, ca alimenteaza conflictul interconfesional din Yemen prin sustinerea insurgentilor siiti huthi. Arabia Saudita este unul dintre aliatii strategici ai Statelor Unite in Orientul Mijlociu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri