Ministerul Afacerilor Externe saluta celebrarea Zilei NATO precizand ca Alianta Nord-Atlantica ramane principalul garant al securitatii tarii, Romania urmarind, in 2015, intarirea solidaritatii Aliate,in contextul situatiei de securitate la nivel international si in vecinatatea estica.

"Aderarea la Alianta Nord-Atlantica, in aprilie 2004, a reprezentat un moment marcant in istoria tarii noastre, semnificand realizarea unui deziderat major de politica externa, care a beneficiat de intreg sprijinul societatii romanesti. Prin contributiile sale, Romania a participat la misiunile si operatiile Aliate si a adus valoare adaugata in elaborarea politicilor NATO, conturandu-si in tot acest timp un profil aparte in cadrul Aliantei", se arata intr-un comunicat MAE remis MEDIAFAX.

MAE precizeaza ca "Alianta Nord-Atlantica ramane principalul garant al securitatii Romaniei, iar obiectivul central din perspectiva tarii noastre il reprezinta consolidarea relevantei si eficacitatii NATO, ca pilon fundamental al securitatii euro-atlantice". "In 2015, Romania va urmari consecvent intarirea solidaritatii Aliate, consolidarea relatiei transatlantice, precum si promovarea in continuare a valorilor euro-atlantice in vecinatate in scopul asigurarii unui mediu de securitate stabil si predictibil.

Situatia de securitate la nivel international si, mai ales, cea din vecinatatea estica si sudica a Aliantei, impune ca NATO sa se concentreze asupra dezvoltarii sarcinii sale originare, cea privind apararea colectiva", se mai arata in comunicat. In cadrul reuniunii la varf NATO de la Praga din anul 2002, delegatia Romaniei a primit invitatia de aderare la Alianta Nord-Atlantica.

Pe 29 martie 2004, Romania a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat american, SUA fiind depozitarul Tratatului Aliantei Nord-Atlantice (Washington, 1949), iar la 2 aprilie 2004 s-a desfasurat, in cadrul reuniunii ministeriale Aliate, ceremonia arborarii drapelului tarii noastre la Cartierul General al NATO. In baza Legii 390/2004, incepand cu anul 2005, "Ziua NATO in Romania" se celebreaza in prima duminica a lunii aprilie.

Citeste si:
Piata auto: masinile electrice si hibride stabilesc un nou record
Piata auto: masinile...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Curtea de Apel: Traian Basescu a colaborat cu Securitatea