George Copos a avut, vineri, prima reactie in scandalul creat dupa ce jurnalistul Catalin Parfene a sustinut ca tema lucrarii sale de masterat este similara cu tema uneia din cele cinci carti scrise de omul de afaceri, Copos respingand acuzatiile de plagiat si spunand ca a fost ”calomniat brutal”.

George Copos a mers, vineri dimineata, la Tribunalul Bucuresti, unde se judeca dosarul ”Loteria 2”, in care este acuzat de manipularea pietei de capital, spalrare de bani si fals in inscrisuri. Omul de afaceri a avut prima reactie in scandalul creat dupa ce jurnalistul Catalin Parfene a sustinut ca tema lucrarii sale de masterat realizata in 2005 este similara cu tema uneia dintre cartile scrise de Copos - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", potrivit Mediafax.

George Copos a spus ca in ultimele zile a fost calomniat brutal si ca a angajat o firma de specialitate care va face o expertiza, iar astazi va avea un raport. ”In ultimele zile am fost calomniat brutal. O carte care nu a fost publicata nu poate fi plagiata. Astazi voi avea un raport de plagiat de la o firma de specialitate pe care am angajat-o. Cand voi avea raportul de plagiat, voi lua o decizie in consecinta si probabil ca ma voi adresa instantei pentru ca au fost mult prea multi acoperiti care si-au varsat veninul impotriva mea (...) Daca raportul de plagiat este un raport corect, sub 3%, sub 4%, atunci inseamna ca voi m-ati calomniat pe nedrept”, a afirmat Copos.

Omul de afaceri a mai spus ca isi asuma ”intreaga responsabilitate pentru toate lucrarile scrise in cele 400 de zile de arest”. George Copos a fost eliberat conditionat marti, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de inchisoare, decizia, luata de Tribunalul Bucuresti, fiind definitiva. Intre motivele care au stat la baza deciziei instantei s-a numarat si faptul ca omul de afaceri a scris in penitenciar cinci carti.

Acuzatiile de plagiat la adresa lui George Copos

La iesirea din Penitenciarul Jilava, Copos spunea ca in inchisoare a citit cat n-a citit in toata viata sa si ca lucrarile pe care le-a scris trateaza teme care nu au fost abordate de specialisti in domeniu. La scurt timp dupa eliberarea lui Copos, jurnalistul Catalin Parfene a scris, intr-o postare pe contul sau de Facebook, ca tema lucrarii sale de masterat, realizata in 2005, este similara cu tema uneia dintre cartile scrise de Copos, "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI".

Citeste si:
75% dintre tezele de doctorat de la Politie, posibil plagiate
Trei sferturi dintre tezele...

Mai mult, cartea a fost vizata si are o prefata semnata de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat si lucrarea de masterat a lui Parfene, "Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI". Joi, Catalin Parfene a revenit cu o postare pe Facebook, spunand ca a citit pasaje din cartea scrisa de Copos si ca a ajuns la concluzia ca ordinea ideilor si a frazelor din aceasta este la fel cu cea din lucrarea lui, insa teza de master nu figureaza in bibliografia lucrarii fostului actionar al FC Rapid.

In anul 2014, cand era incarcerat la Penitenciarul Jilava, Gheorghe Copos a publicat patru carti la editura Niculescu - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", "Tasnadul medieval", "Franciza vs management in industria hoteliera" si "Turismul - vector de interculturalitate" - si o carte la editura Meteor Press - "Turismul european durabil si provocarile lui".

Toate exemplarele celor cinci volume, care nu au avut pret de coperta, au fost ridicate de Copos de la edituri, fara a fi scoase la vanzare. Desi nu au dorit sa faca publice tirajele celor patru carti ale lui Gheorghe Copos, lansate anul trecut la editura Niculescu, reprezentanti ai acesteia au confirmat pentru Mediafax ca aparitia volumelor a fost platita de reprezentanti ai lui Copos. "A platit tot tirajul. Chestiile astea au fost trecute in contract. A platit tot tirajul, a ridicat tot tirajul, iar, daca vinde cartile sau nu le vinde, nu este problema noastra", au spus pentru Mediafax reprezentanti ai editurii Niculescu.

"Acestia au precizat ca nu au scos niciodata la vanzare vreun exemplar din aceste volume: "Noi nu am avut in niciun moment nici macar un exemplar la vanzare. Le puteti gasi pe toate la Biblioteca Nationala". La randul sau, Gigi Alecu, directorul editurii Meteor Press, la care Gheorghe Copos a publicat anul trecut volumul "Turismul european durabil si provocarile lui", a declarat pentru Mediafax ca aceasta este singura carte pe care Copos a lansat-o la Meteor Press.

Citeste si:
Gheorghe Dinca, dus la INML pentru control medical
Gheorghe Dinca, dus la INML...

Si in acest caz, Gheorghe Copos a platit aparitia intregului tiraj al volumului "Turismul european durabil si provocarile lui", care s-a ridicat la 50 de exemplare, dupa care reprezentanti ai acesteia au si ridicat aproape intregul tiraj de la editura Meteor Press. Editura a retinut exemplarele pe care le-a transmis, potrivit reglementarilor in vigoare, la Biblioteca Nationala a Romaniei. La fel ca editura Niculescu, si editura Meteor Press nu a scos la vanzare niciun exemplar al volumului semnat de Copos, iar cartea nu a avut un pret de coperta.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si