Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, a declarat, cu ocazia Zilei Nationale a Transplantului, ca acesta este domeniul medical cu care Romania se lauda in Europa si ca spera ca in acest an sa se poata realiza primul transplant de plaman in Romania.

Ministrul Nicolae Banicioiu a primit vineri o medalie de la Irinel Popescu, cu ocazia Zilei Nationale a Transplantului. Cu aceasta ocazie, Banicioiu a amintit ca in 2014 au fost realizate 311 transplanturi, dintre care patru cardiace, 122 de ficat, sase de pancreas si 100 de cornee.

El a mai spus ca transpunerea in legislatia din Romania a tot ce inseamna legislatie europeana in domeniul transplantului va permite practic, din 2015, aderarea la platforma europeana de transplant, prin care sa fie identificati rapid donatori pentru urgentele de transplant.

Ministrul a mai mentionat ca numai in 2014 au fost acreditate 39 de noi spitale capabile sa identifice si sa declare donatori in moarte cerebrala, numarul acestor centre ajungand la peste 50.

Astfel, sunt doua centre acreditate pentru transplant hepatic Fundeni si Sfanta Maria, pentru transplant renal - Fundeni, Iasi, Cluj si Brasov si trei centre pentru transplant de cord - Targu Mures, Floreasca si Institutul "C.C. Iliescu".

Citeste si:
Pacienta arsa. Ancheta la Spitalul Floreasca din Bucuresti
O pacienta a luat foc pe masa...

"Practic activitatea de transplant este domeniul cu care ne laudam in Europa. Suntem in primele locuri, avem practic printre cele mai bune echipe, nu numai la nivel european, culmea la nivel mondial si iata ca este si un motiv de mandrie nationala", a adaugat Banicioiu.

Ministrul a mai spus ca si-ar dori ca din 2015 sa fie realizat si transplant de plaman in Romania.
"Sunt medici in pregatire si speram ca 2015 sa fie anul transplantului pulmonar in Romania. N-as vrea insa sa ne grabim fiind vorba de o chestiune destul de sensibila si nu as vrea sa punem nicio presiune pe echipele medicale. Vrem ca toate lucrurile sa decurga normal si colaborarile pe care le au cu celelalte clinici si participa la instruire in afara si de aceea le lasam tot timpul necesar, noi contribuim cu partea financiara si ce ar mai trebui ca si dotare", a mai declarat Banicioiu, adaugand ca un centru de transplant pulmonar ar putea fi Institutul "Marius Nasta".

Pe 15 aprilie, data la care, in urma cu 15 ani, Irinel Popescu a reusit primul transplant hepatic in Romania, se sarbatoreste Ziua Nationala a Transplantului.

Citeste si:
Cum explica ministrul Victor Costache reducerea bugetului la Sanatate
Cum explica ministrul Victor...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
MS a lansat licitatia pentru proiectarea Spitalului regional Cluj