Cardul national de sanatate este, cu cei 14,5 milioane de asigurati, cel mai mare proiect pe care l-a avut Romania dupa 1989, rolul acestuia fiind in principal de a opri frauda si scurgerile din sistemul sanitar, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Acest card trebuia introdus, dupa atatea amanari. Sunt foarte multi nemultumiti, dar este principala forma de a opri frauda din sistemul sanitar si Romania trebuie sa ajunga la nivelul tarilor europene. Nu este un merit al meu, este un proiect inceput sau prevazut in Legea Sanatatii 95/2006. Vorbim de cel mai mare proiect al Romaniei dupa 1989, fiind 14,5 milioane de asigurati", a spus ministrul Nicolae Banicioiu, dupa conferinta privind a o suta operatie pe cord facuta la Spitalul de Copii "Marie Curie", printr-un program al Ministerului Sanatatii si Clinicii San Donato din Italia.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca au fost tot felul de pareri legate de cardul national de sanatate, dar sunt chestiuni care trebuie reglementate si in Romania, iar acum, potrivit informatiilor care i-au fost transmise de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sistemul functioneaza bine.

"Din datele pe care le-am primit de la presedintele CNAS, situatia este foarte buna, a inceput sa creasca validarea serviciilor pe baza de card, ajungand la aproape 75 la suta, ceea ce este esential si confirma faptul ca nu sunt probleme in sistem. Lucrurile au reintrat in normal", a mai spus ministrul Sanatatii, reamintind de problemele similare care au aparut odata cu introducerea retetei electronice sau a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

Cardul national de sanatate a devenit, din 1 mai, unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Acesta face dovada calitatii de asigurat si confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Introducerea cardului de sanatate nu modifica drepturile asiguratilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenta se vor acorda fara sa fie necesara validarea cu cardul, pentru ca acestea se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate. De asemenea, copiii cu varsta pana in 18 ani, care nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acorda neconditionat, indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati. Persoanele neasigurate beneficiaza, ca si pana acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca Guvernul a pregatit prost implementareea programului privind cardul de sanatate, el mentionand ca a vazut mii de oameni care stau la cozi si ca este "un scandal public".
Premierul Victor Ponta spunea, sambata, ca blocarea cardurilor de sanatate in bancomate a reprezentat o minciuna, iar actiunea impotriva fraudelor din sanatate va continua, in pofida lobby-ului si a dezinformarilor, aratand ca la sistemul cardurilor, care va genera economii de 300 milioane euro, s-a lucrat cu Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Si presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, declara, luni, referitor la declaratiile sefului statului, ca au existat probleme inerente unui proiect de asemnea anvergura, dar in prezent sistemul functioneaza.

"Pot sa ma refer la aspecte tehnice. Din punct de vedere tehnic, un asemenea proiect, de dimensiunea cardului national, sigur ca avea si probleme. Probleme inerente oricarui inceput, mare parte le-am intuit, pe altele nu. Dar am incercat sa gestionam, pe masura ce apareau si in timp real. Sistemul functioneaza, speram ca, in doua luni, marea majoritate a cardurilor sa fie la cetateni, probabil ca suta la suta nu se poate. Sigur ca ne-am gandit ca pot fi foarte multe probleme, de aceea am rugat sa fie folosit cardul, ca sa vedem ce probleme apar. Daca aveam experinta unui alt sistem cu card, probabil ca le intuiam in 90 la suta din cazuri", a spus Ciurchea.

Ciurchea a mai spus ca 97 la suta dintre carduri au ajuns la pacienti, iar pentru cei care nu le-au primit inca sau nu le vor, s-a creat posibilitatea sa primeasca servicii si fara card.

Medicii de familie reclamau, intr-o scrisoare deschisa adresata sefului CNAS, derapaje privind folosirea cardului de sanatate, ei solicitand sa nu fie sanctionati daca acorda servicii medicale persoanelor fara card operational si sa fie desemnati specialisti IT care sa deblocheze cardurile blocate.

Ministrul Sanatatii spunea ca doar in primele doua zile de la intrarea in vigoare a cardului de sanatate au existat blocaje, pentru ca au fost mai multe accesari si s-a ajuns la 15.000 de accesari pe secunda, ceea ce reprezinta un flux foarte mare. Banicioiu preciza ca li s-a spus medicilor ca trebuie sa acorde tuturor pacientilor tratamente si servicii medicale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri