Organizatia "Salvati Copiii" a cerut Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor sa avizeze pozitiv propunerea legislativa de dublare a alocatiei de stat pentru copii, dupa ce, in urma cu o saptamana, a fost respins amendamentul privind majorarea alocatiei la 84 de lei, informeaza Mediafax.

Reprezentantii Organizatiei "Salvati Copiii" sustin ca acceptarea propunerii legislative de dublare a alocatiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei reprezinta un demers firesc in respectarea drepturilor copilului in Romania.

"In cursul zilei de maine, se vor relua dezbaterile in cadrul Comisiei pentru munca si protectie sociala. Rezultatul votului privind aprobarea maririi alocatiei de stat pentru copii va influenta votul final in plenul Camerei Deputatilor pe marginea propunerii legislative. Inca de acum doua luni, Salvati Copiii a trimis prima scrisoare pentru solicitarea maririi alocatiei, insa saptamana trecuta, in 12 mai, Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor nu a acceptat amendamentul propus, de dublare a cuantumului alocatiei la 84 de lei si de stabilire, pentru copiii cu dizabilitati, a unei alocatii unice de 200 de lei", arata reprezentantii organizatiei, intr-un comunicat de presa transmis luni.

Potrivit sursei citate, alocatia de stat acordata copiilor care au implinit doi ani reprezinta o suma nesemnificativa pentru familie, neputand constitui un sprijin pentru parinti in asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului: dreptul la supravietuire si dezvoltare, dreptul la conditii decente de viata si la alimentatie corespunzatoare, dreptul la participare scolara sau la petrecerea timpului liber.

Potrivit Eurostat, in Romania sunt 3.742.418 de copii, la o populatie de 19.947.311, procentul copiilor in risc de saracie si excluziune sociala fiind de 48,5 la suta, pe locul doi in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria - 51,5 la suta, dar la mare distanta de media europeana - 27,7 la suta. Conform Institutului National de Statistica, in 2013, rata saraciei relative in randul copiilor a fost de 32,1 la suta, semnificativ mai ridicata decat cea a populatiei adulte (18-64 ani) - de 21,5 la suta sau in varsta de peste 65 de ani - de 15 la suta. Astfel, rata deprivarii materiale severe in randul copiilor, comparativ cu populatia adulta, era de 34,1 la suta, la nivelul anului 2013.

"De asemenea, semnalam faptul ca asa-numita raportare la Indicatorul Social de Referinta (ISR) este doar un exercitiu contabil si are drept consecinta mentinerea cuantumului la un nivel ridicol de mic si pe viitor, indiferent de ajustarile indicatorului, tocmai pentru ca valoarea insasi a alocatiei este nesemnificativa si orice ajustare nu schimba nimic, modificarile ISR nerespectand ritmul de descrestere a puterii de cumparare in Romania. ISR are valoarea stabilita din 2008, la 500 de lei, prin OU 126/2008, cuantum nemodificat pana in prezent. Pentru ca alocatia de stat sa capete o minima insemnatate in viata copilului si sa reprezinte un sprijin pentru parinti, modificarea indicelui de raportare la ISR devine absolut necesara", a precizat organizatia neguvernamentala.

Organizatia "Salvati Copiii" pledeaza si pentru raportarea alocatiei la salariul minim pe economie, in conditiile in care alocatia acordata in Romania are cea mai scazuta valoarea raportata la salariul minim pe economie, respectiv de doar patru la suta, fata de opt la suta in Bulgaria sau 18 la suta in Ungaria.

"Daca, in perioada urmatoare, vor avea loc cresteri succesive ale salariului minim pe economie, conform celor declarate recent de ministrul Muncii, Rovana Plumb, astfel incat acest salariu sa reprezinte 50 la suta din salariul mediu din Romania pana in 2016, consideram ca aceeasi politica de majorare trebuie sa fie aplicata si in cazul alocatiei de stat pentru copii", se mai arata in comunicatul transmis Mediafax.

Foto: Shutterstock / Schoolboy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri