Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a ajuns, joi dimineata, la Petrosani, unde peste 300 de mineri protesteaza in curtea unitatii pentru salvarea locurilor de munca, iar alte cateva zeci sunt blocati in subteran la Lupeni, in asteptarea discutiilor dintre ministru, autoritati si liderii sindicali.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a ajuns la Petrosani joi dimineata, in jurul orei 9.00, si a intrat direct in discutii cu autoritatile judetene si parlamentari de Hunedoara la Primaria municipiului Petrosani, transmite corespondentul Mediafax. Ministrul Energiei a refuzat sa faca orice declaratii inaintea intrarii in primarie.

Dupa discutiile cu autoritatile, care se desfasoara la ora transmiterii acestei stiri, Gerea ar urma sa ajunga la sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), unde va avea o intalnirea cu conducerea unitatii si cu liderii sindicali. Cateva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat in subteran, joi, iar alti peste o suta din schimbul I aflati inca in timpul serviciului au anuntat ca vor ramane in mina, in timp ce ortacii de la Lupeni si Lonea protesteaza in curtea CEH din Petrosani, in asteptarea ministrului Energiei, Andrei Gerea.

Potrivit liderului sindical de la Mina Livezeni, Adrian Stefan Jurca, 24 de mineri din schimbul IV au ramas blocati in subteran, iar alti o suta din schimbul I care se afla in timpul programului de lucru au anuntat ca nu vor iesi din mina pana cand nu le vor fi solutionate cererile privind salvarea locurilor de munca. "Asteptam intalnirea cu ministrul Energiei si vrem o solutie pentru pastrarea locurilor de munca", declara Jurca.

De asemenea, alti aproximativ 300 de mineri de la Minele Lonea si Lupeni s-au adunat in curtea CEH Petrosani si astepta ca liderii lor sa discute cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Aproximativ o suta dintre ei au ramas peste noapte in curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petrosani, alaturi de patru lideri care se afla in greva foamei.

Primul care a declansat greva foamei a fost liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Paduraru, care marti dupa-amiaza se legase cu lanturile de poarta de la EM Lonea, iar in cursul zilei de miercuri a marsaluit cu lanturile pe el alaturi de ortaci pana la Petrosani, in curtea CEH, unde a continuat protestul.

Liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Paduraru, s-a legat cu lanturi de poarta de la intrarea in mina, in semn de protest fata de faptul ca cei 900 de angajati ai exploatarii nu vor primi integral salariile.

Miercuri dimineata, peste 300 de mineri de la exploatarile Lonea si Lupeni, din schimburile trei si patru si o parte din cei din schimbul intai, au refuzat sa intre in subteran si au protestat in fata sediilor celor doua unitati miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Paduraru, aflat, de marti dupa-amiaza, in greva foamei si legat cu lanturi de poarta de la intrarea in mina.

Ulterior, minerii au plecat in mars spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petrosani, aflat la peste opt kilometri distanta. Acestia au protestat, in cursul dupa-amiezii, in curtea unitatii, scandand "Minerii si Valea si-au pierdut rabdarea", iar directorul CEH, Constantin Jujan, a iesit sa discute cu ei.

Minerilor li s-au alaturat si cateva zeci de angajati ai CEH, personal TESA din cladirea de birouri, care au purtat banderole albe pe brate. "Angajatii Complexului Energetic Hunedoara vor sa atraga atentia Guvernului asupra problemelor cu care se confrunta, mai ales ca astazi (miercuri - n.r.) pe ordinea de zi a sedintei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor sa o aloce este insuficieta si obliga complexul la divizare in societate de mine si termocentrale. Amintim ca suntem unificati doar de doi ani, iar divizarea ar insemna inchiderea minelor si transformarea termocentralelor in CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativitatii divizarii CEH", a declarat Petru Nica, liderul Sindicatului "Muntele".

Minerii mai cer o infuzie financiara in CEH si crearea unei scheme de sprijin pentru finantarea productiei de energie electrica, dar si facilitati fiscale pentru firmele care genereaza locuri de munca in Valea Jiului si judetul Hunedoara.

Tot miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, sa mearga la CEH Hunedoara si sa anunte salariatii ca Guvernul acorda un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar sa aiba asupra sa si documente prin care sa le arate acestora ca FMI si CE cer inchiderea unitatii.

"Va rog sa mergeti cu ceea ce aprobam azi, dar sa mergeti si cu ceea ce ne cer tot timpul si Comisia, si FMI-ul, sa inchidem CNH-ul (CEH Hunedoara-n.r.). Poate ne ajuta ei sa-l salvam si sa facem restructurarile de care e nevoie si sa-l salvam", i-a spus premierul ministrului Energiei la inceputul sedintei Guvernului de miercuri.

Recent, peste 200 de angajati ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat fata de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicari fiind si crearea unei strategii energetice care sa cuprinda termocentralele Mintia si Paroseni. Comisia Europeana a aprobat temporar un ajutor in valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, detinut de Ministerul Energiei.

Ca urmare a pierderilor inregistrate in 2013 si in 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confrunta cu probleme grave de lichiditate. Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petrosani, judetul Hunedoara, detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri