Normele Codului Fiscal au fost publicate joi in Monitorul Oficial fara abrogarea prevederii care impiedica reconsiderarea activitatilor independente care genereaza venituri din profesii libere sau drepturi de autor in dependente, cum anuntase Guvernul, experti juridici remarcand la randul lor masura.

In urma cu o saptamana, Guvernul a anuntat ca a modificat normele de aplicare a Codului Fiscal si ca un element de noutate adus de actul normativ vizeaza asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obtinute din activitati desfasurate in mod independent, informeaza Mediafax.

"In acest scop, Hotararea de Guvern elimina exceptia de la reconsiderare ca activitate dependenta, a activitatilor care genereaza venituri din profesii libere, precum si a drepturilor de autor si a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare", transmitea Guvernul intr-un comunicat.

Aceasta exceptie este prevazuta in Codul Fiscal la punctul 1 al primului titlu al HG 44/2004 privind aplicarea Codului Fiscal, fiind stabilit ca activitatile desfasurate in mod independent care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente.

Acest punct era abrogat in proiectul lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, iar Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, eliminarea acestei exceptii, dar actul normativ publicat joi in Monitorul Oficial nu mai elimina acest punct. Diferenta este remarcata si de site-ul juridic avocatnet.ro, care arata ca Guvernul s-a razgandit si ca activitatile independente desfasurate de profesiile libere sau in baza contractelor de drepturi de autor nu vor mai fi reclasificate in activitati dependente, desi Guvernul stabilise recent exact contrariul. Eliminarea exceptiei a fost criticata puternic in ultimele zile de catre organizatii patronale.

Citeste si:
Mergem pe Codul lui Popescu
Mergem pe Codul lui Popescu

Sursa foto: Angajat fericit/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Recalificarea fiscala a profesiilor liberale, stupiditate monumentala