Absolventii institutiilor de invatamant care au implinit 16 ani pot beneficia, timp de sase luni, de o indemnizatie de somaj echivalenta cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj, cu conditia sa solicite acest lucru in 60 de zile de la data absolvirii.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), absolventii institutiilor de invatamant care au implinit 16 ani pot beneficia de o indemnizatie de somaj pentru o perioada de sase luni, scrie Mediafax.

Suma de care pot beneficia absolventii este echivalenta cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare. Tinerii pot primi aceasta indemnizatie daca se inregistreaza ca persoana in cautarea unui loc de munca, la agentia de ocupare a fortei de munca in raza careia isi au domiciliul, in cel mult 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.

"Indemnizatia de somaj se acorda dupa 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioada in care absolventul beneficiaza de servicii gratuite in vederea angajarii (informare si consiliere profesionala, medierea muncii, formare profesionala)", a precizat ANOFM, intr-un comunicat de presa.

Pentru a se inregistra ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca, absolventii au nevoie de actul de identitate (original si copie), actele de studii si de calificare sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii (original si copie) si adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale.

Citeste si:
ANOFM: Rata somajului in luna septembrie a fost de 3%
ANOFM: Rata somajului in luna...

Sursa foto: Lei/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Scade rata somajului: Romania are 260.000 de someri inregistrati