Comisia de Etica a SRTv spune ca jurnalistul Adrian Bucur, care a declarat public ca "folclorul" ii spune ca "se da spaga vreo 1.500 de euro" pe aparitia intr-o emisiune a TVR, a incalcat Statutul ziaristului din institutie si a dovedit dispret fata de regulile deontologice elementare in meseria sa.

Comisia de Etica si Arbitraj (CEA) din Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a analizat sesizarea a 17 jurnalisti din TVR, care au reclamat afirmatia lui Adrian Bucur (jurnalist senior in cadrul Directiei Stiri a Televiziunii Romane si membru in Consiliul de Administratie al institutiei), care intr-o dezbatere publica organizata in 6 mai, la sediul SRTv din Bucuresti, a spus ca "folclorul" ii spune ca "se da spaga vreo 1.500 de euro" pe aparitia intr-o emisiune a televiziunii publice, potrivit Mediafax.

Semnatarii sesizarii transmise Comisiei de Etica a TVR considera ca "asertiunea denigratoare si lipsita de orice temei", facuta in acea dezbatere, care a fost si transmisa de TVR News, a adus "un grav prejudiciu de imagine atat SRTv, cat si jurnalistilor onesti din institutie". Acestia au solicitat Comisiei analizarea situatiei "bizare" in care "un jurnalist SRTv, membru al CA, defaimeaza TVR, lezand demnitatea angajatilor corecti", potrivit unui comunicat al CEA publicat pe site-ul tvr.ro.

De asemenea, Comisia de Etica a TVR s-a autosesizat in 16 martie in legatura cu alte declaratii publice ale lui Adrian Bucur, care intr-o "scrisoare deschisa" din 13 februarie sustinea ca in timpul procesului de evaluare a managerilor din Televiziunea Romana ar fi fost tinta unor presiuni si amenintari atat din partea unor "manageri", cat si a unor "oameni influenti a caror probitate morala este indoielnica".

Pe de alta parte, potrivit Comisiei de Etica, Adrian Bucur a fost invitat la sedinta Comisiei, dar nu s-a prezentat. Intr-un mesaj trimis Comisiei ca justificare a refuzului de a da curs invitatiei la audieri, Bucur a contestat "competenta" Comisiei de Etica "de a cerceta si cenzura declaratiile" pe care le-a facut la "o dezbatere publica". Bucur a mai spus ca afirmatiile sale "sunt asumate in calitate de membru al Consiliului de Administratie si nu de ziarist" si ca ele se refera la "practicile unor producatori sau manageri, nu ale unor ziaristi".

In legatura cu explicatiile lui Adrian Bucur, Comisia de Etica a TVR spune ca, potrivit Legii 41 de organizare si functionare a SRTv, "membrii Consiliului de Administratie care au calitatea de salariati ai Societatii Romane de Televiziune isi pastreaza toate drepturile si obligatiile care decurg din aceasta calitate, mai putin dreptul de a detine in acelasi timp si functii de conducere in societate".

Astfel, potrivit Comisiei de Etica, Adrian Bucur este dator sa respecte toate prevederile regulamentelor interne din TVR, inclusiv Statutul ziaristului si Codul de conduita pentru angajati, personal de conducere si colaboratori, obligatie asumata prin contractul individual de munca. Potrivit Statutului ziaristului din SRTv, Comisia de Etica "audiaza, analizeaza si propune solutii in toate situatiile in care activitatea unui ziarist din televiziunea publica intra in conflict cu prevederile actualului Statut", mai spune CEA.

De asemenea, Comisia de Etica spune ca exista precedente care confirma competenta Comisiei in cazurile unor abateri de la Statutul ziaristului savarsite de membri ai Consiliului de Administratie care aveau si calitatea de angajati ai SRTv, respectiv Tudor Giurgiu , fost presedinte-director general al TVR (in acest caz, CEA s-a prountat in 2007), Sorin Burtea, angajat al institutiei (2012), si Stelian Tanase, actual presedinte-director general al SRTv(2014).

De asemenea, Comisia de Etica a TVR spune ca din inregistrarea dezbaterii din 6 mai difuzata pe TVR News reiese ca, intr-una din interventiile sale in discutie, Adrian Bucur a afirmat: "Folclorul imi spune ca se da spaga vreo 1.500 de euro de emisiune. Sunt directori care ar putea fi oameni de zeci de mii de euro pe luna. Dar eu nu sunt DNA, nici dumneavoastra. Folclorul, va spun, ca jurnalist...".

Afirmatia lui Adrian Bucur a fost facuta la scurt timp dupa ce jurnalistul si colaboratorul TVR Cornel Nistorescu, invitat si el la dezbatere, a declarat ca "eu, ca privat (…) am fost de nenumarate ori in situatia de a afla de la o societate comerciala ca «putem rezolva la televiziunea publica o emisiune, dam 3.000 de euro la un director si la redactorul-sef si restul ne descurcam, ne face o ora de prezentare». Si operatiuni de acest gen se desfasoara constant in TVR".

Potrivit Comisiei de Etica a TVR, singurul participant la discutii "care a reclamat lipsa unor probe si informatii concrete in sprijinul asertiunilor extem de grave" a fost directorul de programe al SRTv, Irina Radu, care, dupa interventia lui Adrian Bucur, a intentionat sa paraseasca dezbaterea in semn de protest, dar a renunatat ulterior la acest gest la insistentele altor invitati la dezbatere.

Citeste si:

    Comisia de Etica remarca si faptul ca, in contextul aceleiasi dezbateri, Adrian Bucur a facut si alte afirmatii critice la adresa activitatii din TVR, descriind unele dintre emisiunile difuzate ca fiind "lamentabile" si sugerand, fara argumente, ca numarul de angajati din sectorul tehnic este excesiv.

    "Afirmatiile domnului Adrian Bucur au fost preluate de presa centrala cu titluri care acrediteaza ideea ca «spaga» in TVR este un fapt", mai spune Comisia de Etica a TVR. Comisia de Etica precizeaza ca, in ultimele luni, Adrian Bucur, invocand pozitia sa de membru in Consiliul de Administratie, a facut in mai multe randuri declaratii publice critice la adresa unor persoane, a unor decizii editoriale si a activitatii din TVR, fara sa produca dovezi in sprijinul afirmatiilor sale si fara ca acuzatiile pe care le-a formulat sa fi fost urmate de plangeri in justitie sau solicitari concrete adresate institutiilor abilitate.

    Citeste si:

      Astfel, membrii Comisiei de Etica prezenti la sedinta in care a fost analizat acest caz (Cristina Andrei, Gabriela Avram, Razvan Butaru, Horia Grusca, Ioana Muresan) au ajuns in unanimitate la concluzia ca atitudinea manifestata de Adrian Bucur reprezinta o incalcare a obligatiilor si responsabilitatilor cuprinse in Statutul ziaristului din SRTv, care prevede, la articolul 26, ca "Ziaristul din televiziunea publica are datoria de a respecta si de a proteja imaginea Societatii, atat prin activitatile sale profesionale, cat si prin prestatiile sale din afara acesteia. El nu va aduce critici si nu va comenta public deciziile superiorilor sai inainte de a fi uzat de toate drepturile de care beneficiaza inlauntrul Societatii, prin acest Statut si prin Regulamentul de organizare si functionare al Societatii".

      Comisia de Etica a TVR precizeaza ca, potrivit Codului de conduita pentru angajatii, personalul de conducere si colaboratorii TVR - considerat clauza a contractului individual de munca -, prin activitatile din afara TVR se intelege, "in mod explicit": (...) discursuri publice; prezenta la conferinte, seminarii, sesiuni de intrebari si raspunsuri (...)". Articolul 6 al aceluiasi document atrage atentia ca: "Nimic din ceea ce [angajatul] face sau spune nu trebuie sa aduca TVR-ului o reputatie proasta".

      "Invocand intr-o dezbatere televizata «folclorul» ca sursa a unor afirmatii extrem de grave, domnul Adrian Bucur a dovedit dispret fata de reguli deontologice elementare in meseria de jurnalist, cum ar fi obligatia de a nu difuza in spatiul public informatii false sau insuficient verificate. Faptul ca domnul Bucur considera ca pozitia sa de membru in Consiliul de Administratie il degreveaza de orice responsabilitate intr-o exprimare publica ridica un semn de intrebare nu doar in privinta atasamentului sau fata de valorile profesionale fundamentale, ci si in capacitatea domniei sale de a ocupa o asemenea pozitie in televiziunea publica", mai spune Comisia de Etica a TVR.

      Aceeasi Comisie spune ca este surprinzator ca asertiunile neprobate ale lui Adrian Bucur, dar si ale lui Cornel Nistorescu, facute in respectiva dezbatere televizata - supusa, ca orice produs media, exigentelor Codului de reglementare a continutului audiovizual -, "nu au avut parte de reactii adecvate din partea moderatorului TVR, a Presedintelui-Director General al institutiei gazda sau a reprezentantilor importantelor organizatii interesate de starea presei aflati de fata".

      In legatura cu criticile formulate in aceeasi emisiune de colaboratorul TVR Cornel Nistorescu si avand in vedere semnalarea si a altor exprimari susceptibile a reprezenta incalcari ale Statutului ziaristului din SRTv facute in emisiunile postului public de alti colaboratori externi, Comisia de Etica "atrage o data in plus atentia asupra necesitatii introducerii in contractele jurnalistilor colaboratori a obligatiei acestora de a respecta Statutul si Codul de conduita,norme profesionale fundamentale in SRTv".

      Tinand cont de calitatea de membru al Consiliului de Administratie (CA) detinuta de Adrian Bucur, dar si de gravitatea aspectelor analizate, Comisia de Etica va inainta concluziile din acest caz tuturor membrilor CA al SRTv.

      Sursa foto: TV/Shutterstock.com

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri