Valoarea unui tichet de masa se majoreaza din aceasta luna, conform unui act normativ publicat in Monitorul Oficial. Astfel, pentru primul semestru al anului 2015, valoarea unui tichet de masa creste de la 9,35 la 9,41 de lei.

Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice nr. 1069/2015 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul I al anului 2015 a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 374 din 28 mai si se aplica de la data publicarii, informeaza Avocatnet.ro.

Din luna februarie a anului 2011, atunci cand valoarea unui tichet de masa a fost marita la 9 lei, singura crestere care a mai avut loc pana acum este cea din mai 2013 - de la 9 la 9,35 de lei.

Incepand cu ianuarie, salariatii isi pot primi tichetele de masa si in format electronic, sub forma unui "portofel electronic" folosit exclusiv la achizitionarea de alimente, care nu va permite retrageri de numerar, iar numarul tichetelor primite lunar nu il va depasi pe cel al zilelor lucratoare.

Portofelul electronic, alternativa la tichetele de masa emise pe hartie, are un suport asemanator cardului bancar, conform unei hotarari aprobate, miercuri, de Guvern. Angajatorii vor stabili impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, prin contractele colective de munca, clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, conform Mediafax.

In cazul acordarii tichetelor de masa in format electronic, angajatorii vor alimenta portofelul electronic cu valoarea nominala aferenta tichetelor de masa, care va fi folosita exclusiv pentru achizitionarea de produse alimentare, fara a permite efectuarea de operatiuni de retragere de numerar. Actul normativ elimina totodata prevederile care limiteaza utilizarea a maximum doua tichete de masa/zi.

"Un alt element de noutate introdus de actul normativ consta in aplicarea unitara a reglementarilor in cazul salariatilor care lucreaza in regim de tura. Astfel, in cazul in care un angajat lucreaza in ture si timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numarul de tichete de masa (indiferent de suportul pe care sunt emise, hartie sau electronic) la care are dreptul pe luna se calculeaza adunand numarul de ore lucrate si impartind aceasta suma la 8. Concret, in actul normativ se mentioneaza ca salariatii vor beneficia lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare", informeaza Guvernul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri