Mircea Bica, sotul fostei sefe a DIICOT Alina Bica, a fost adus, miercuri, la DIICOT Brasov, pentru audieri in dosarul de evaziune fiscala cu prejudiciu de peste 3,4 milioane lei, el fiind acuzat pentru doua infractiuni de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 88.000 lei si o tentativa de evaziune.

Bica a fost adus la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Brasov, in jurul orei 12.30, cu o masina a procurorilor, el urmand sa fie audiat alaturi de alte zece persoane implicate in acest dosar. Seful DIICOT Brasov, procurorul Catalin Borcoman, a declarat jurnalistilor ca Mircea Octavian Bica este cercetat fiindca ar fi comis, prin intermediul societatii sale, doua infractiuni de evaziune fiscala cu un prejudiciu total de 88.000 lei si o tentativa de evaziune fiscala, scrie Mediafax.

Intrebat daca Bica a avut vreo legatura directa cu liderul gruparii, Dan Vasile, seful DIICOT Brasov a spus ca "faptele lui Bica sunt comise in legatura cu una din societatile unui alt suspect". "Bica nu este implicat in activitatea grupului si in circuitul evazionist. Firma sa a relationat cu una dintre societatile care are implicare in grup“, a adaugat Borcoman. Potrivit sursei citate, gruparea evazionista, care este compusa din mai multe persoane fizice si juridice, utiliza pentru activitatile sale trei societati comerciale care beneficiau de lucrari publice.

"Pentru a deduce impozitul pe profit si TVA au fost infiintate doua societati de tip conducta si o societate de tip fantoma prin intermediul carora erau inregistrate operatiuni de cheltuieli fictive, iar sumele de bani virate in cadrul circuitului evazionist erau ulterior retrase prin numerar de la ATM-urile unor unitati bancare", a spus Borcoman. Acesta a precizat ca ancheta a fost declansata ca urmare a unei sesizari formulate de Directia Generala Antifrauda Fiscala cu care procurorii au colaborat de-a lungul anchetei, solicitand o serie de controale.

"In cadrul grupului evazionist au circulat aproximativ sapte milioane lei, iar prejudiciul estimat este de 3,4 milioane lei. In total, vor fi audiate 11 persoane, dintre care pentru sapte persoane au fost emise mandate de aducere. Urmeaza sa hotaram daca vom lua sau nu masuri preventive“, a adaugat seful DIICOT Brasov. Procurorii DIICOT Brasov si politistii au facut, miercuri, 17 perchezitii la persoane suspectate intr-un dosar de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani.

Dintre cele 17 perchezitii, sase au fost efectuate la locuintele unor persoane din localitatile Jibert, Lisa si Fagaras, judetul Brasov, iar 11 la sediile unor societati comerciale implicate in circuitul financiar contabil si comercial creat si utilizat de persoanele suspectate, potrivit Politiei Romane. Surse judiciare au declarat ca unul dintre suspectii din dosar este sotul fostei sefe a DIICOT, Mircea Bica, acesta fiind in atentia anchetatorilor pentru evaziune fiscala. Bica ar fi fost luat de acasa de catre procurorii DIICOT si dus la sediul institutiei, pentru a fi audiat.

Anchetatorii urmeaza sa audieze 11 persoane, acestea fiind duse la sediul DIICOT Brasov, la finalul perchezitiilor. "Din cercetari a reiesit ca, in cursul anului 2010, s-ar fi constituit un grup infractional organizat, format din sase persoane, in scopul initierii si coordonarii unui circuit evazionist prin intermediul unor societati comerciale de pe raza judetelor Brasov, Alba si Cluj. Societatile ar fi fost controlate direct sau prin interpusi de membrii gruparii, acestia urmarind sustragerea de la plata obligatiilor fiscale generate de activitatile economice desfasurate prin intermediul societatilor in cauza", arata Politia Romana, intr-un comunicat de presa.

Membrii gruparii ar fi produs un prejudiciu estimat la aproximativ 3.850.000 de lei, reprezentand TVA si impozit pe profit neplatit. "Persoanele banuite ar fi inregistrat in contabilitatea societatilor administrate achizitii fictive de marfuri si prestari servicii de la firme de tip fantoma, generand astfel cheltuieli nereale. Platile efectuate catre firmele fantoma pentru achizitiile fictive erau transferate prin circuite bancare catre alte firme, fiind ulterior retrase in numerar", a precizat Politia Romana.

Surse judiciare au precizat ca pentru comiterea infractiunilor ar fi fost folosite doua firme fantoma, din judetele Alba si Cluj.
Potrivit surselor judiciare, liderul gruparii, Dan Vasile, apare in denuntul de la DNA al lui Ovidiu Tender, potrivit caruia acesta ar fi luat, impreuna cu Dorin Bica, sotul Alinei Bica, pachetul majoritar de la UPRUC Fagaras. Potrivit acelorasi surse, Dorin Bica are o firma de afine si este suspectat ca a scazut si el facturi in suma de 80.000 de lei. Numele lui Dorin Bica si al lui Dan Vasile sunt mentionate in denuntul facut de omul de afaceri Ovidiu Tender impotriva Alinei Bica, in care a aratat ca i-ar fi dat mita, sub forma de actiuni, printr-un intermediar.

In denuntul facut in 28 ianuarie, Ovidiu Tender arata ca a fost nevoit sa-l angajeze consilier pe Florin Mihailescu, fost politist, care ii era consilier Alinei Bica, pentru a avea sansa unei sustineri din partea fostei sefe a DIICOT in solutionarea in interesul sau a dosarului Carom. Tender a scris in denunt ca i-a oferit lui Florin Mihailescu salariu si alte avantaje solicitate. Totodata, Tender a aratat ca, la solicitarea lui Mihailescu si a sotului Alinei Bica, a instrainat pachetul majoritar de la UPRUC CTR SA din Fagaras, pretul cesiunii impus fiind de 3,2 milioane euro, din care suma de un milion de euro trebuia sa fie in cash, nefiind inregistrata in contabilitate.

Tender ar fi mentionat ca Dan Vasile, "aflat in relatii de prietenie cu familia Alinei Bica, mai exact cu sotul acesteia", a cumparat actiunile la UPRUC CTR SA, dupa ce i-ar fi fost virata suma de 3,5 milioane de euro dintr-un cont din Rusia intr-un cont al sau din Austria. Dan Vasile, care are calitatea de martor intr-unul din dosarele Alinei Bica, cunoscut ca dosarul Bica 2, ar fi spus ca preluarea pachetului majoritar de actiuni de la SC UPRUC CTR SA a fost facuta pentru Horia Enciu, care mai incercase sa achizitioneze actiuni la acea societate, insa nu reusise.

In dosarul Bica 2, fosta sefa a DIICOT a fost trimisa in judecata in 25 februarie, alaturi de Dorin Cocos, Alin Cocos, Ionut Mihailescu si fostului ministru al Economiei Adriean Videanu. Alina Bica este acuzata, printre altele, ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Rafo-Carom. Potrivit procurorilor DNA, in cursul anului 2013, dupa preluarea functiei de procuror-sef al DIICOT, Alina Bica, in urmarirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.

Alina Bica a sustinut ca Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, i-a cerut sa reanalizeze situatia lui Ovidiu Tender, in dosarul Carom, data fiind pozitia in Africa a acestuia din urma si contractele pe care urma sa le deruleze, arata instanta suprema in motivarea uneia din deciziile de arestare, luata in dosarul Bica 2. Bica a precizat in declaratie ca il informa pe Coldea in legatura cu fiecare termen de judecata care se acorda in dosarul lui Ovidiu Tender, sustinand insa ca nu a facut "niciun demers de usurare a situatiei inc. Tender". In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri