Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat in cadrul sedintei Consiliului Local, ca bugetul total al proiectului se ridica la 35 de milioane de euro, finantarea urmand sa fie asigurata si din fonduri guvernamentale, fonduri europene, din partea Consiliului Judetean Cluj si a unor sponsori, scrie Mediafax.

"Consiliul Local a aprobat, in unanimitate, hotararea prin care se angajeaza sa sustina financiar proiectul Cluj-Napoca 2021 - Capitala Culturala Europeana, defalcat pe sase ani, in perioada 2017 - 2022, cu suma de 15 milioane de euro. Suma se va aloca doar daca municipiul va obtine acest titlu, fiind o garantie in fata juriului international ca autoritatile locale sustin proiectul. Bugetul total al acestui proiect se ridica la 35 de milioane de euro, pe langa fondurile din partea CL urmand ca finantarea sa fie asigurata si din partea Guvernului - 10 milioane de euro, a Consiliului Judetean - 6 milioane de euro, din fonduri europene - 1,5 milioane de euro si din sponsorizari - 2,5 milioane de euro", a spus Boc.

Potrivit acestuia, din bugetul total al proiectului, 67% va fi alocat programului cultural si programelor pilot, 15% pentru promovare si marketing, iar 18% reprezinta cheltuieli generale si un fond de rezerva. Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au subliniat ca, prin comparatie, orasul Aarhus (Danemarca), care va fi Capitala Culturala Europeana in anul 2017, are un buget de 66,7 milioane de euro, in timp ce Plovdiv (Bulgaria), care va detine acest titlu in anul 2019, are pregatit un buget de 22,3 milioane de euro.

Pe langa Cluj-Napoca, printre orasele din Romania care si-au exprimat intentia de a candida se numara Timisoara, Arad, Craiova, Bucuresti, Iasi sau Brasov. Ministerul Culturii a lansat in decembrie 2014 apelul adresat oraselor candidate din Romania la titlul de "Capitala Europeana Europeana 2021", care cuprinde suma criteriilor de evaluare privind depunerea candidaturii. Depunerea candidaturilor se poate face pana in octombrie 2015, iar selectia finala a orasului din Romania care va primi titlul de Capitala Culturala Europeana 2021 va avea loc in august 2016.