Comisia de etica a Universitatii Bucuresti cere modificarea legislatiei privind lucrarile stiintifice scrise in penitenciar, considerand ca prevederile actuale au o "imperfectiune majora", intrucat permit reducerea pedepsei, dar decizia privind caracterul stiintific este luata de nespecialisti.

Solicitarea Comisiei de etica a fost formulata in urma examinarii preliminare a sesizarii lui Catalin Parfene, membru al comunitatii academice a Universitatii din Bucuresti (UB), privind un posibil plagiat in cazul uneia dintre cartile scrise de Gheorghe Copos in perioada in care a stat in penitenciar - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI". Parfene a sesizat faptul ca tema cartii scrise de Copos este similara cu tema lucrarii sale de disertatie "Domnii Tarilor Romane si Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)", sustinuta in 2005, la Facultatea de Istorie.

Comisia de etica solicita Universitatii din Bucuresti sa ceara public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrarilor stiintifice in regim de detentie.

"Comisia de etica a constatat, in urma primirii informatiilor cerute Administratiei Nationale Penitenciarelor, careia ii multumeste pentru promptitudinea raspunsului lamuritor, ca exista o imperfectiune majora a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei detinutilor care realizeaza si publica lucrari stiintifice in regim de detentie. Faptul ca girul unui profesor universitar, dar si ca publicarea unei lucrari la o editura acreditata CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formata din nespecialisti sa decida ca lucrarea publicata are caracter stiintific, mareste arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substantiala a pedepsei. In lumea academica a cercetarii, caracterul stiintific al unei lucrari este acreditat mult mai profesionist si cu instrumente mai rafinate", arata reprezentantii Comisiei din Universitatii Bucuresti, intr-un comunicat de presa.

Gheorghe Copos, suspectat de plagiat

Comisia de etica a mai solicitat ca o comisie de experti sa examineze cele doua lucrari din perspectiva suspiciunii de plagiat. Potrivit Comisiei, in cazul cartii lui Gheorghe Copos este necesara o expertiza de continut, si nu numai de forma, ca in cazul plagiatului comun, "copy-paste", decizia fiind justificata de numarul mare de similitudini, de mai multe tipuri.

Gheorghe Copos a fost eliberat conditionat pe 7 aprilie, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de inchisoare. Intre motivele care au stat la baza deciziei instantei s-a numarat si faptul ca omul de afaceri a scris in penitenciar cinci carti.

In anul 2014, cand era incarcerat la Penitenciarul Jilava, Gheorghe Copos a publicat patru carti la editura Niculescu - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", "Tasnadul medieval", "Franciza vs management in industria hoteliera" si "Turismul - vector de interculturalitate" - si o carte la editura Meteor Press - "Turismul european durabil si provocarile lui".
Desi nu au dorit sa faca publice tirajele celor patru carti ale lui Gheorghe Copos lansate anul trecut la editura Niculescu, reprezentanti ai acesteia au confirmat pentru MEDIAFAX ca aparitia volumelor a fost platita de reprezentanti ai lui Copos.

La randul sau, Gigi Alecu, directorul editurii Meteor Press, la care Gheorghe Copos a publicat anul trecut volumul "Turismul european durabil si provocarile lui", a declarat pentru MEDIAFAX ca aceasta este singura carte pe care Copos a lansat-o la Meteor Press. Si in acest caz, Gheorghe Copos a platit aparitia intregului tiraj al volumului, care s-a ridicat la 50 de exemplare, dupa care reprezentanti ai acesteia au si ridicat aproape intregul tiraj de la editura Meteor Press.

La scurt timp dupa eliberarea lui Copos, jurnalistul Catalin Parfene a scris, intr-o postare pe contul sau de Facebook, ca tema lucrarii sale de masterat, realizata in 2005, este similara cu tema uneia dintre cartile scrise de Copos - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI".
Profesorul universitar doctor Stelian Brezeanu, care a scris "Cuvantul Inainte" pentru cartea "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", arata atunci ca a citit lucrarea inainte de a accepta sa scrie prefata, asigurandu-se ca nu este "un plagiat".

Omul de afaceri Gheorghe Copos arata, dupa ce cartea sa a starnit discutii despre un posibil plagiat, ca proportia pasajelor din cartea sa susceptibile ca fiind plagiat este de 2 la suta, "limita acceptabila", aceasta fiind concluzia unui raport al plagiarism-detector.com, un software de detectare a plagiatelor.

Cartea lui Copos a fost inregistrata in acest software in 10 aprilie, Gheorghe Orzan. Ca surse din care ar fi fost luate pasaje in cartea omului de afaceri sunt indicate trei site-uri: crestinortodox.ro (in proportie de 0,6 la suta), parohie.ro (0,7%) si lefo.ro (0,7%).

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, "in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera trei zile executate pentru doua zile de munca".
Pentru a fi luata in considerare la liberarea conditionata, detinutul trebuie sa anunte conducerea penitenciarului ce lucrare stiintifica doreste sa realizeze si sa aiba in acest sens si o recomandare scrisa privind relevanta tematicii in domeniul ales, din partea unui profesor universitar sau a unui conferentiar universitar din specialitatea in care urmeaza sa fie elaborata lucrarea.

Detinutului i se pune la dispozitie un spatiu, iar impreuna cu indrumatorul, stabileste un program in care va scrie lucrarea, pe numar de zile si de ore. Acesta este supravegheat pe durata in care scrie lucrarea. Ulterior, detinutul trebuie sa publice lucrarea.

Lucrarile stiintifice scrise de detinuti sunt pe teme dintre cele mai variate, de la cele economice, de mediere a conflictelor, imunitate parlamentara, evaziune fiscala si coruptie, pana la cresterea bovinelor si a chinchilelor.
In 2014, au fost tiparite lucrari ale detinutilor cu teme precum: Imunitatea parlamentara in Romania si Europa, Medierea conflictelor in relatiile umane, Bazele economice ale hidroenergeticii, Aspecte privind frezarea la macro si micro scara, Impactul auditului intern asupra activitatii economico-financiare in sectorul public sau Managementul in gestionarea eficientei in IMM-uri (controlling-ul).

Nici subiectele pe teme juridice nu au fost ocolite de detinuti, fiind publicate lucrari ale acestora despre evaziune fiscala, coruptie sau jurisprudenta CEDO. Intre detinutii cu notorietate care au reusit sa inlocuiasca zilele din inchisoare cu cele de libertate se afla fostul premier Adrian Nastase, fostul procuror Maximilian Balasescu, dar si fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Irina Jianu. Dintre acestia, doar Irina Jianu mai este incarcerata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri