Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a declarat ca licentele Radio Guerrilla vor fi scoase la concurs, precizand ca spera ca la aceasta competitie sa se prezinte echipe cat mai performante.

Societatea Realitatea Media a pierdut vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), procesul in care cerea anularea Deciziei Consiliului National al Audiovizualului (CNA) prin care au fost retrase licentele Radio Guerilla, hotararea instantei fiind definitiva. Contactata vineri seara, Laura Georgescu a spus ca instanta a confirmat ca decizia luata de CNA in 19 septembrie 2013, in privinta licentelor Guerrilla, a fost corecta. Totodata, Laura Georgescu a precizat ca pachetul licentelor Guerrilla va fi scos la concurs, potrivit Mediafax.

"Ca de obicei, nu comentez si ma supun hotararilor instantei. Mi-aduc aminte ca, in 19 septembrie 2013, decizia luata in prezenta a zece membri, cu votul a sapte dintre acestia, a fost o decizie complicata, data fiind notorietatea realizatorilor acestui post de radio, dar se pare ca aplicarea legii, suverana ca intotdeauna, a fost confirmata de instanta ca fiind o decizie corecta. Pachetul licentelor Guerrilla, care este incepand cu data de 20 iunie in administrarea CNA, va fi scos la concurs, cum legea ne obliga, in termenul legal de 45 de zile, care probabil, data fiind perioada de concedii de odihna (din CNA, n.r.), va fi impins catre inceputul lui septembrie. Sper sa se prezinte echipe cat mai performante la acest concurs", a spus Laura Georgescu.

La randul sau, Liviu Mihaiu a declarat vineri seara comentand decizia instantei prin care Realitatea Media a pierdut definitiv licentele Radio Guerrilla, ca va strange echipa Guerrilla si va merge la Consiliul National al Audiovizualului cu cel mai bun proiect, pentru a lua inapoi frecventele. "Cred ca 'Binili Invingi!' in cazul Guerrilla si de acum o sa strangem oastea imprastiata pe diferite metereze si vom veni cu caietul de sarcini cel mai potrivit pentru a ne lua licentele si eterul inapoi. Guerrilla nu moare si nu se preda!", a spus Liviu Mihaiu, realizator la Radio Guerrilla.

CNA a retras toate licentele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauza ca acestea nu mai erau operate de societatea care le detinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o alta societate - Expresiv SA. Legea audiovizualului prevede ca CNA retrage licenta audiovizuala daca se incalca normele privind regimul proprietatii. In 7 octombrie 2013, Realitatea Media SA a dat in judecata Consiliul si a cerut anularea Deciziei CNA numarul 500 din 2013 prin care au fost retrase licentele Guerrilla. Decizia CNA a fost atacata cu o actiune in contencios administrativ, care a fost respinsa in prima instanta (la Curtea de Apel Bucuresti), insa Realitatea Media a facut recurs, care s-a judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ultimul termen in acest proces s-a judecat, vineri, la ICCJ, iar instanta suprema a respins recursul declarat de Realitatea Media SA, prin administratorul judiciar Centu SPRL, impotriva sentintei civile din 18 decembrie 2013 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Decizia ICCJ, pronuntata vineri, este definitiva. Odata cu incheierea acestui litigiu licentele pe care a emis Guerrilla pot fi scoase la concurs de Consiliul National al Audiovizualului, existand posibilitatea ca cel putin o parte dintre acestea sa revina, in mod direct, la fosta echipa a Guerrilla, daca aceasta se va inscrie la respectiva competitie.

De altfel, dupa retragerea licentelor, echipa Radio Guerrilla a publicat pe contul oficial de Facebook al postului un mesaj in care si-a exprimat intentia de a participa la un eventual concurs organizat de CNA pentru a prelua licentele pe care a emis Guerrilla. Totodata, CNA planuieste sa organizeze, in luna septembrie, un concurs pentru atribuirea unor frecvente radio, potrivit unei decizii luate in sedinta din 12 mai de membrii Consiliului. Este de asteptat ca atunci sa fie scoase la concurs si licentele pe care a emis Radio Guerrilla. Consiliul National al Audiovizualului a retras toate licentele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauza ca acestea nu mai erau operate de societatea care le detinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o alta societatea - Expresiv SA.

Legislatia audiovizualului interzice ca o licenta detinuta de o societate sa fie exploatata de catre o alta societate. Acesta a fost motivul pentru care CNA a retras licentele Radio Guerrilla: faptul ca aceste frecvente au inceput sa fie exploatate, fara acordul CNA, de catre Expresiv SA si nu de catre detinatorul legal, Realitatea Media. Decizia CNA luata pe 19 septembrie 2013 a implicat toate cele 24 de licente audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licente terestre si o licenta de satelit), pe care Realitatea Media SA le detinea. Decizia a fost luata de CNA dupa ce, pe 16 septembrie 2013, societatea Realitatea Media SA, aflata in insolventa, a anuntat ca va vinde la licitatie, prin administratorul sau judiciar de la momentul respectiv, HM Expert IPURL, licentele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla.

Ulterior, membrii CNA au anuntat ca vanzarea la licitatie de catre Realitatea Media a licentelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegala. Pe de alta parte, in sedinta CNA din 19 septembrie 2013, Andrei Tiru, avocatul Realitatea Media SA, a spus ca membrii comitetului creditorilor de la Realitatea Media doar si-au exprimat intentia de a incheia contracte de management pentru exploatarea Radio Guerrilla. Astfel, a fost incheiat un contract intre Realitatea Media SA si Expresiv SA, pentru exploatarea licentelor Radio Guerrilla de catre societatea Expresiv, pentru o suma de 6.500 de euro pe luna, dar contractul nu a fost avizat de judecatorul sindic, fapt pentru care nu si-ar fi produs efectele, potrivit avocatului Realitatea Media.

In schimb, la momentul respectiv, Laura Georgescu, presedintele CNA, a spus ca acest contract era datat 14 august 2013 si isi producea deja efectele. "Deja Realitatea Media a dat in exploatare, contra 6.500 de euro pe luna, Radio Guerrilla (...) Noi aparam interesul public, care doreste Radio Guerrilla, aparam interesul realizatorilor (...) CNA ii va apara ca sa nu ii jecmaniti de bani si vor ramane cu Radio Guerrilla pe piata", le-a spus Laura Georgescu, atunci, reprezentantilor Realitatea Media. Ulterior, CNA a scos la concurs cele 23 de licente terestre ale Radio Guerrilla, insa, in data de 19 noiembrie 2013, Consiliul a decis sa amane concursul pentru frecventele pe care a emis Radio Guerrilla pana la solutionarea situatiei juridice a acestora.

Dupa retragerea licentelor, Guerrilla a continua sa emita online. Totodata, dupa o perioada, Liviu Mihaiu si Mihai Dobrovolschi, realizatori la Radio Guerrilla, au inceput sa colaboreze cu Gold FM. Pe de alta parte, si situatia marcii Guerrilla este una incurcata, dupa cum a precizat Mihai Dobrovolschi intr-o sedinta a CNA din anul 2013. "Noi am facut demersuri sa vedem cine detine marca Guerrilla si nimeni nu poate sa ne spuna (...) La OSIM este inregistrata pe o firma care nu mai activeaza, firma Polifonic", a explicat Mihai Dobrovolschi, precizand ca au fost semnale ca in spatele societatii Polifonic s-ar afla o societate din Cipru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri