Ministrul Muncii, Rovana Plumb, afirma ca mesajul ministrului austriac de Externe cu privire la alocatiile acordate copiilor romani este incorect juridic si inacceptabil din punct de vedere politic, precizand ca Guvernul Romaniei nu va accepta vreo forma de discriminare a cetatenilor romani.

"Am luat act cu surprindere si dezamagire de mesajul exprimat de catre ministrul de Externe austriac, cu privire la alocatiile acordate copiilor romani. Masurile despre care vorbeste ministrul Sebastian Kurz, si care sper sa fie doar un gand nefericit, sunt contrare principiilor fundamentale ale UE - principiul antidiscriminare si a celui privind libera circulatie a persoanelor", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, citat intr-un comunicat de presa. Rovana Plumb considera ca, si din punct de vedere politic, mesajul lui Sebastian Kurz este total inacceptabil si incompatibil cu functia detinuta, aceea de ministru al unui guvern care se supune legislatiei si principiilor europene, potrivit Mediafax.

"Totodata, consider acest mesaj ca fiind inacceptabil din punct de vedere al relatiilor bilateriale dintre Romania si Austria. Asigur cu toata responsabilitatea ca Guvernul Romaniei vegheaza la respectarea drepturilor cetatenilor romani ca si cetateni europeni si nu va accepta vreo forma de discriminare a acestora", a mai spus ministrul Rovana Plumb. Ministerul Afacerilor Externe roman a transmis ca nu este de acord cu luarile de pozitie publice ale ministrului de Externe al Austriei pe tema asistentei sociale destinate lucratorilor intra-comunitari, cu referire expresa la Romania, aratand ca libera circulatie presupune si accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale.

Potrivit MAE, mentionarea distincta a Romaniei in contextul legat de aplicarea normelor europene in materie de export de prestatii sociale (alocatia pentru copii) este nejustificata in conditiile in care Romania se regaseste abia pe locul 5 intre statele membre catre ai caror cetatenii sunt transferate aceste alocatii (dupa Ungaria, Slovacia, Polonia si Slovenia). Astfel, potrivit masuratorilor statistice efectuate de partea austriaca, atat in privinta asistentei sociale oferite, cat si a alocatiilor pentru copii, reiese faptul ca cetatenii romani nu sunt pe primele locuri in randul beneficiarilor, aspect confirmat inclusiv public recent de ministrul Muncii, Rudolf Hundstrofer.

"Libera circulatie a persoanelor si lucratorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca si ceilalti cetateni europeni care lucreaza in alte state membre, cetatenii romani au si trebuie sa aiba acces la prestatiile ce rezulta din munca depusa si contributiile lor sociale, o abordare diferita fiind profund inechitabila si contrara dreptului european in vigoare. In plus, gradul de integrare al cetatenilor romani aflati in Austria in societatea gazda este unul foarte inalt, fapt confirmat in repetate randuri de oficialii austrieci", arata MAE roman.

Un alt argument prezentat este ca legislatia europeana prevede garantii suficiente in vederea prevenirii si combaterii abuzurilor in domeniul prestatiilor sociale iar partea romana este dispusa sa examineze, de la caz la caz, in dialogul cu partea austriaca, orice potentiala situatie de incalcare a reglementarilor in materie, concomitent cu o stransa coordonare cu Viena la nivelul UE. In acest context, Ministerul roman al Afacerilor Externe apreciaza ca amplificarea, in mod artificial, in contextul actual premergator alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de pozitionari risca sa-i transforme pe cetatenii romani care lucreaza in mod legal in Austria in victime ale unei dispute politice interne si, in acelasi timp, sa afecteze relatiile bilaterale romano-austriece.

Ministerul precizeaza ca a transmis deja pozitia sa partii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic in cursul acestei saptamani, atat la Viena, cat si la Bucuresti, la nivelul de ambasador. Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, cere o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana, fiind nemultumit de faptul ca statul austriac plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta indemnizatie este mult mai mica. Sebastian Kurz doreste o reforma rapida a sistemelor sociale in UE, afirmatia sa aparand in contextul discutiilor din Austria privind sumele trimise de Viena copiilor ai caror parinti, cetateni UE, muncesc in aceasta tara, scrie Die Krone.

Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF ca pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac ofera lunar aproximativ 300 de euro. "Suma aproape corespunde unui salariu mediu din Romania", a spus Sebastian Kurz. Seful diplomatiei (ÖVP) doreste ca valoarea alocatiilor acordate de Austria sa corespunda celei din statul de unde provin parintii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plati aproximativ 300 de euro pentru doi copii romani ai caror parinti muncesc in Austria, ci doar circa 30 de euro. "Suntem de aceeasi parere cu britanicii: Marea Britanie doreste reforme in cadrul UE si asta trebuie sa se intample rapid", a spus Sebastian Kurz.

Ministrul Muncii, Rudolf Hundstorfer (SPÖ), a criticat pozitia lui Kurz, prin urmare coalitia de guvernare va purta discutii in aceasta vara pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra acestui subiect. Publicatia Heute prezinta nivelul indemnizatiilor pentru copii din tarile UE. In Danemarca indemnizatia este de 197 de euro, in Germania de 184 de euro iar in Austria de 160 de euro. Cel mai putin primeste un copil din Grecia - 5 euro. Pe penultimul loc se afla Romania, cu o alocatie de 9 euro (publicatia nu precizeaza faptul ca a fost promulgata o lege de dublare a sumei).

Ministerul de Finante a precizat, raspunzand unei intrebari parlamentare, ca Viena a dat, in 2013, indemnizatii pentru copiii strainilor care muncesc in Austria in valoare de 206 milioane de euro, in crestere fata de 2010, cand au fost trimise 150 de milioane de euro. Cei mai multi bani au ajuns in Ungaria - 65 de milioane de euro. In Slovacia au ajuns 48 de milioane de euro, in Polonia - 31 de milioane, in Slovenia - 13 milioane de euro si in Romania - 11 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri